BIH

Vasić: Ne pravi se policija "koja će tući narod"

Direktor policije RS o optužbama SDS-a

Fena

31.3.2015

Direktor policije Republike Srpske Gojko Vasić tvrdi da se u RS-u ne pravi policija "koja će tući narod".

Komentirajući izjave predstavnika SDS-a da SNSD-ova vlast radi na reorganizaciji MUPRS-a da bi se napravila stranačka policija, a pokriće za njenu stvarnu namjenu bi bila borba protiv terorizma, Vasić je to negirao, navodeći da se radi na poboljšanju unutrašnje organizacije i sistematizacije u policiji RS-a.

- Iz Uprave policije biće izdvojena jedinica od 300 ljudi i formirana nova uprava. To je jedinica koja je zadužena za obezbjeđenje lica i objekata i ne znam na osnovu čega je potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić izjavio da neko pravi policiju koja će tući narod - potvrdio je Vasić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Naveo je da će ta jednica biti zadužena i za osiguranje predstavnika RS-a i da će biti formirana uprava za borbu protiv terorizma.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić ranije je ustvrdio da postoje provjerene informacije da SNSD-ova vlast radi na reorganizaciji MUPRS-a da bi se napravila stranačka policija, a pokriće za njenu stvarnu namjenu bi bila borba protiv terorizma.

Bosić je tada kazao da bi stvarna namjena te jedinice za borbu protiv terorizma ustvari bila zaštita aktuelne vlasti.

- SNSD i Dodik već duže vremena prave pripremu i priču o unutrašnjim i spoljnim neprijateljima, pokušavaju opoziciju predstaviti kao neprijatelja koji sarađuje s međunarodnom zajednicom, a potom i s bošnjačkim strankama. Sve to, po njihovom scenariju, znači da su oni neprijatelji koji ruše RS, a ako su neprijatelji koji ruše RS vlast ima pravo da krenu u zaštitu RS - kazao je Bosić, naglašavajući da je to veoma opasna postavka.

I potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić je za "Avaz" komentirao tu izjavu.

- Negdje sam u nekim komentarima čuo da je ovakva reorganizacija MUP-a posljedica potrebe da se okupi ekipa koja je, koliko sam razumio, spremna da se suoči s bilo kakvim nezadovoljstvom građana prema aktuelnoj vlasti, pa i time da razbijaju demonstracije, tuku narod ili nešto slično. Meni to djeluje sve skupa prilično čudno. Znam te ljude iz vremena 1997. i 1998. godine, a koji sada upravljaju MUP-om. Tada to nisu radili, naprotiv. Kada bih rekao ko im još nedostaje u toj ekipi, pa da baš imaju tu porodičnu fotografiju 2015. godine, kao što su imali 1997. i 1998., onda mislim da im jedino još nedostaje Jacques Klein. S takvim pedigreom ne možete se predstavljati ni kao zaštitnik demokratije ni kao zaštitnik volje naroda, a ni kao zaštitnik interesa RS-a - rekao je Tadić.