BIH

Džihanović zadovoljan, od danas je novi sudija Ustavnog suda FBiH

Nakon odluke Vijeća za zaštitu vitalnog interesa

F. M.

31.3.2015

- Drago mi je da je Vijeće donijelo odluku koja je za mene bila i očekivana. To je sve što u ovom trenutku mogu komentirati, rekao je Šahbaz Džihanović u izjavi za „Avazov“ portal, komentirajući današnju odluku Vijeća Ustavnog suda Federacije BiH za zaštitu vitalnih interesa kojom je utvrđeno da Prijedlogom odluke bivšeg predsjednika FBiH Živka Budimira o imenovanju Šahbaza Džihanovića za sudiju Ustavnog suda FBiH nije povrijeđen vitalni nacionalni interes konstitutivnog bošnjačkog naroda..

Epilog je to postupka koji je pred ovim vijećem pokrenuo Klub delegata bošnjačkog naroda, odnosno većina bošnjačkih delegata SDA iz prethodnog saziva Doma naroda Federalnog parlamenta, koji su na taj način pokušali da spriječe i blokiraju funkcioniranje nove parlamentarne većine u kojoj nije bilo SDA.

Također, ova odluka Vijeća Ustavnoh suda FBiH praktično znači da je Džihanović izabran za sudiju Ustavnog suda FBiH, jer je u martu 2013. godine kod glasanja u Parlamentu FBiH dobio potrebnu većinu i u Predstavničkom domu i u Domu naroda FBiH.