GLOBUS

PREGOVORI O IRANSKOM NUKLEARNOM PROGRAMU Lavrov: Velike šanse za postizanje sporazuma!

Ruski ministar vanjskih poslova uvjeren

Autor:(D. K.)

31.3.2015

17:44 Aktuelni pregovori između Irana i šest svjetskih sila o kontroverznom nuklearnom programu Teherana imaju velike šanse za postizanje sporazuma, ali strane ne smiju pokušavati da nametnu svoje unterese, izjavio je danas ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je jučer prekinuo svoje učešće na pregovorima u švicarskom gradu Lausanni radi sastanka s delegacijom Vanuatua, male pacifičke otočke zemlje koju je nedavno razorio ciklon. On se danas vratio na pregovore, koji su ušli u ključnu fazu.

- Šanse za ostvarenje pomaka u pregovorima su velike, ali uspjeh nije garantiran - naglasio je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim kolegom iz Vanuatua, Sato Kilmanom.

- Imamo priliku da ostvarimo naše šanse ako nijedna strana u pregovorima ne pokuša da povisi uloge u posljednji momenat kako bi ostvarila ekstra dobit umjesto da zadržava ravnotežu interesa - izjavio je šef ruske diplomatije.

Lavrov je dodao da bi, kada kompromis bude postignut, Vijeće sigurnosti UN-a trebalo ukinuti sankcije koje je uvelo Iranu zbog njegovog  nuklearnog programa.

13:45 Pregovori o iranskom nuklearnom programu nastavljeni su jutros u Lozani, javila je agencija AFP.

Ministri vanjskih poslova SAD Džon Keri, Francuske Loran Fabijus,Velike Britanije Filip Hamond, Njemačke Frank-Valter Štajmajer i Kine Vang Ji počeli su sastanak u odsustvu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, a kasnije danas sastat će se s iranskim ministrom Muhamedom Džavadom Zarifom.

Šefovi diplomatija šest velikih sila i Irana pokušat će da prevaziđu posljednje prepreke za postizanje okvirnog sporazuma, za koji ističe rok u ponoć i koji bi trebalo da bude osnova za postizanje konačnog dogovora do kraja juna.

Cilj pregovora je da se Teheranu onemogući da napravi atomsku bombu,a da Iranu zauzvrat budu ukinute međunarodne sanckije.