BIH

Imenovanjem Šahbaza Džihanovića za sudiju Ustavnog suda FBiH nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda

Vijeće Ustavnog suda Federacije BiH za zaštitu vitalnih interesa

Fena

31.3.2015

Vijeće Ustavnog suda Federacije BiH za zaštitu vitalnih interesa utvrdilo je da Prijedlogom odluke bivšeg predsjednika FBiH Živka Budimira o imenovanju Šahbaza Džihanovića za sudlju Ustavnog suda FBiH nije povrijeđen vitalni nacionalni interes konstitutivnog bošnjačkog naroda.

Epilog je to postupka koji je pred ovim vijećem pokrenuo Klub delegata bošnjačkog naroda, odnosno većina bošnjačkih delegata iz prethodnog saziva Doma naroda Federalnog parlamenta..

Kako je u obrazloženju presude saopćila predsjedenica Ustavnog suda FBiH Kata Senjak, Vijeće je nakon uvida u Izvještaj o radu Državnog povjerenstva za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana u BiH za spomenuto razdoblje utvrdilo da su odluke o prijemu u bh. državljanstvo donosili, ne samo tadašnji Konzulat RBiH u Minhenu, Njemačka, nego i MUPRBiH, Ministarstvo pravde i opće uprave BiH, Ministarstvo za civilne poslove BiH te generalni konzulati BiH u Istanbulu i Njujorku, kao i Ambasada BiH u Beču i drugi.

Ovaj izvještaj i odluke o dodjeli bh. državljanstava su u međuvremenu dostavljeni Tužiteljstvu BiH, ali u vezi s tim nije pokrenuta bilo kakva daljnja procedura, niti je podnesen zahtjev za utvrđivanje bilo čije odgovornosti, te je, stoga, Vijeće ocijenilo da spomenuti izvještaj ne može biti temelj za vrednovanje bilo kojeg kandidata za poziciju sudije Ustavnog suda FBiH.

Usto, Vijeće je u vezi s navodima podnositelja zahtjeva utvrdilo da je tadašnji predsjednik FBiH izjavio da je odluku o imenovanju Džihanovića donio pod pritiskom javnosti, imajući, pritom u vidu da se u Ustavnom sudu FBiH u Vijeću za zaštitu vitalnih interesa nalazi više od 60 neriješenih predmeta, a ne iz razloga da je bio pod političkim pritiskom kako je to navedeno u zahtjevu podnositelja.

Vijeće je, također, utvrdilo da je bivši dopredsjednik FBiH Mirsad Kebo donio odluku o poništenju akta kojim je ranije dao saglasnost za imenovanje Džihanovića znatno poslije donošenja Odluke Doma naroda Parlamenta FBiH te da ta odluka ne može proizvesti nikakvo pravno djejstvo.