GLOBUS

Nestanak struje u Turskoj je teroristički napad?

Vladini zvaničnici o današnjem haotičnom danu

Autor:(A. Vr.)

31.3.2015

17:22 - Prema informacijama turskih medija, struja je došla u većem dijelu Turske.

Veliki kvar na električnoj mreži ostavio je u utorak ujutro velike gradove u Turskoj bez električne energije, među kojim Ankaru i Istanbul, gdje je prekinut tramvajski saobraćaj i rad metroa, izvjestili su lokalni mediji.

Informativni kanal NTV je objavio prekid struje u Trabzonu, Ajdinu, Edirneu, Erzurumu, Antaliji, Izmiru i Bursi.

U Istanbulu, najmnogoljudnijem turskom gradu tramvajski promet je u potpunom kolapsu. Ne radi ni podzemna željeznica.

Turske vlasti ispituju mogućnost da su današnja masovna isključenja struje, koja su izazvala haos širom zemlje, uključujući Istanbul i Ankaru, bila dio terorističkog napada.

Dijelovi Istanbula i nekoliko drugih turskih gradova ostali su bez struje praktično u isto vrijeme, navodi stanica NTV, a do isključenja je došlo zbog problema u distribuciji.

Kako izvještava NTV nestanak struje pogodio je dvadesetak gradova, gdje je takođe došlo do prekida telefonskih i internet linija.

Premijer Turske Ahmet Davutoglu je ukazao na mogućnost da je nestanak električne energije zapravo teroristički napad, da ništa nije isključeno i da je povodom istrage ovog događaja formiran i krizni štab.

Ministar energetike Taner Yildiz, koji je trenutno u posjetu Slovačkoj, nije negirao niti potvrdio mogućnost "cyber" napada.

Građani Turske se na razno-razne načine snalaze bez struje, a kakva je situcija u Istanbulu uvjerite se u fotogaleriji.