BIH

Radojičić odlazi iz SNSD-a

Previranja u najjačoj stranci RS

Redakcija

31.3.2015

Potpredsjednik SNSD i predsjednik banjalučkog gradskog odbora SNSD Igor Radojičić odlazi iz stranke.

Po tvrdnjama izvora "EuroBlica", Radojičić je obavijestio 50 članova SNSD-a da će podnijeti ostavku na mjesto predsjednika Gradskog odbora SNSD-a, a nakon toga i napustiti stranku. Spekuliše se da bi Radojičića na čelu GO SNSD-a mogao da zamijeni Zoran Vujmilović, aktuelni predsjednik Izvršnog odbora GO-a, te načelnik Službe za zajedničke poslove Gradske uprave Banja Luka.

Vujmilović, međutim, jučer nije želio da potvrdi niti demantuje tu informaciju uz opasku "svašta se priča".

Prema saznanjima "EuroBlica", predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i Igor Radojičić sastali su se još u petak u Palati RS, kada je Radojičić tražio da se pojedinci smijene sa funkcija ili isključe iz stranke, među kojima su ministar finansija Zoran Tegeltija i bivši ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević. Dodik se, navodno, nije složio sa Radojičićevim zahtjevom, nakon čega su se pozdravili.

- Radojičić ostaje pri svojim principima po cijenu odlaska iz stranke, a očigledno je da će to i uraditi - tvrdi jedan izvor.

Prema saznanjima, Radojičić je stranačke kolege obavijestio SMS-m da će jučer obaviti "primopredaju dužnosti" u gradskom odboru, ali to nisu mogli da potvrde u banjalučkom SNSD-u.

Da je do razlaza između Dodika i Radojičića definitivno došlo, postalo je jasno još u subotu u Tesliću, gdje je održano stranačko savjetovanje, a gdje se Radojičić nije pojavio, iako je sam Dodik računao na to da će upravo on održati jedan od panela.

Izvori ovog beogradskog lista tvrde da je Dodik u Tesliću potvrdio članstvu da je dan ranije razgovarao sa Radojičićem i da je on negodovao zbog kadrovske politike stranke i pojedinaca.

Dodik, međutim, nije želio da na tom skupu govori o imenima ljudi koje je "označio" Radojičić. Lider SNSD-a i tada je ponovio da stranka neće isključiti Radojičića, jer je on, navodno, važan za stranku, a ako želi da ode, to će biti njegov izbor.

Najnovija dešavanja u SNSD-u potvrdila su da su fotografisanja potpredsjednika SNSD-a Igora Radojičića sa stranačkim vrhom po banjalučkim ugostiteljskim objektima bila samo predstava za javnost. Radojičić je još kao predsjednik Narodne skupštine RS tvrdio da "kada bi se on pitao, neke poslanike SNSD-a, ne samo da bi izbacio iz skupštinskih klupa, već i iz stranke". Uz to, složio se i sa analizom o stanju u SNSD-u bivšeg izvršnog sekretara stranke Rajka Vasića, zbog čega se našao na udaru pojedinih stranačkih kolega. Tada je na Twitteru napisao: SNSD treba ispraviti greške, ponuditi nove i realne politike, a naročito promijeniti "kadrove". Bez toga ostat će samo fasada.