BIH

NOVI PROTESTI U TUZLI Vlast je nepodnošljiva, a mi nemamo šta jesti

Policija zabranila okupljanje u petak

M. Ahmedić

31.3.2015

Radnici Tvornica transportnih uređaja (TTU) Tuzla najavili su za sutra, 1. aprila, proteste pred sjedištem Vlade TK-a.

Mehmed Terzić, predsjednik Sindikalne organizacije od petka, 27. marta, već dva puta je najavljivao izlazak radnika TTU-a pred kantonalnu Vladu, ali policija nije dozvolila izlazak radnika zbog najave protesta od kojih mora proći 48 sati.

-Najavljivali smo proteste za petak i nisu dozvolili, ponovo smo najavili za ponedeljak, odnosno jučer, ali nam ponovo policija nije dozvolila da izađemo. Navodno, mora proći 48 sati, a vikend se ne računa. Konačno su nam danas odobrili da možemo sutra izaći na proteste pred sjedište Vlade - kazao je Terzić.

Istaknuo je da su se nadali da će ih u međuvremenu premijer Bego Gutić (SDA) pozvati na sastanak kako bi pokušali, kako kaže, iznaći rješenje za gladne radnike, ali do toga još uvijek nije došlo.

- Gutić nema volje niti želi da nam pomogne. Mi radnici TTU-a ne znamo šta više da radimo, samo nam ostaje izlazak na proteste. Ova vlast je nepodnošljiva, jer samo misle na sebe. Njihova djeca se razbacuju u izobilju svega i imaju šta jesti, a ja nemam više šta dati djeci da jedu. Isključili su mi struju zbog neplaćanja, a u istoj situaciji su i svi ostali radnici. Došlo mi je da se ubijem - ogorčen je Terzić.

Naglasio je da će sutra, 1. aprila, svi radnici TTU-a iz kruga tvornice krenuti u 13 sati pred kantonalnu Vladu na proteste te da će vidjeti šta će se dalje dešavati.