BIH

Vodostaj Save u porastu, klizišta u Gračanici, Gradačcu i Kalesiji

Visina vodostaja izmjerena jutros u 8 sati iznosila je u Bosanskom Brodu 476 cm

Fena

31.3.2015

 

Vodostaj rijeke Save i dalje je u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton - saopćeno je iz Operativnog centra Federalne uprave policije.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 8 sati iznosila je u Bosanskom Brodu 476 cm (pripremno stanje), juče 453 cm, Bosanskom Šamcu 334 cm (normalno stanje), juče 310 cm te Orašju 583 cm (normalno stanje), juče 556 cm.

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 7 sati iznosio je 198,46 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.) i u odnosu na mjerenje jučer u 7 sati nivo je niži za 10 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 57,0 m3/s.

Vodostaj rijeke Jale u općini Tuzla u protekla 24 sata je u porastu za 46 cm. Vodostaj izmjeren jutros u 7 sati iznosio je 98 cm (kota vanredne odbrane od poplava na 100 cm).

Kada su u pitanju klizišta, u protekla 24 sata u općini Gračanica aktivirana su tri klizišta i to u Mjesnoj zajednici Lukavica, naselje Delići, gdje je oštećen jedan stambeni objekt, zatim u MZ Babići, naslje Fazlije, gdje je evidentirano klizište na poljoprivrednom zemljištu te u MZ Doborovci, naselje Džafići, gdje klizište na poljoprivrednom zemljištu ugrožava pristupni put stambenom objektu.

U općina Gradačac u protekla 24 sata evidentirano je aktiviranje klizišta na tri lokacije i to u naseljima Međiđa Gornja, Donja i Zelinja Srednja. Sva tri klizišta su na poljoprivrednom zemljištu.

U općini Kalesija, aktivirano je klizište u naselju Donje Hrasno koje ugrožava jedan pomoćni objekt (štala).