GLOBUS

Preživjelima od ebole savjetovano da upražnjavaju siguran seks do daljnjeg

Liberijska vlada upozorila

(Mi.K.)

31.3.2015

Liberijska vlada savjetuje preživjelima od ebole da siguran seks praktikuju "do daljnjega", odnosno dok se ne prikupi dovoljno pouzdanih informacija o tome koliko dugo virus ostaje u tjelesnim tekućinama uključujući sjeme.

Prema prijašnjim smjernicama, muškarcima koji su preživjeli zarazu je preporučeno da izbjegavaju seks ili koriste kondome u razdoblju od tri mjeseca.

Virus je u sjemenu otkriven do 82 dana nakon uspješnog liječenja.

Nova preporuka stiže nakon smrti Ruth Tugbah u Liberiji, koja je bila prva žrtva virusa nakon stanke od tri sedmice. Ljekari vjeruju da je jedini rizični faktor u okruženju Tugbah bio njen dečko koji je preživio borbu s virusom.

Muškarac je ebolu prebolio u septembru, a naučnici tek moraju potvrditi hipotezu da je virus preživio u njegovoj spermi, odnosno da je prenesen tokom snošaja.

Agencije odgovorne za kontrolu ebole hitno revidiraju slučaj, navodi doktor David Nabarro, specijalni povjerenik UN-a za ebolu.

- Zajednice pogođene ebolom još jednom molimo da budu pažljive oko nepoznatog-  napisao je Nabarro u e-mailu čiji sadržaj prenosi NDTV, piše "Inedx hr.".

- Preživjeli ne trebaju biti stigmatizirani dok poduzimaju akcije za javno dobro. Oni su heroji - naveo je.

Dužnosnici iz Liberije, američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije redom savjetuju "siguran seks" dok se ne utvrdi maksimalno razdoblje u kojem virus ebole može preživjeti u tjelesnim tekućinama.