GLOBUS

Mafija na Costa Concordiji prevozila skriveni i vrijedan teret

Kapetan Francesco Schettino, proglašen je krivim za ubistvo iz nehata

Autor:(A. Vr.)

31.3.2015

Na talijanskom kruzeru Costa Concordia, koji se nasukao kod otoka Giglio u anuaru 2012. godine kada je poginulo 32 ljudi, nalazila se i velika pošiljka kokaina u vlasništvu talijanske mafije.

'Ndrangheta, zloglasna kriminalna skupina iz Kalabrije, sakrila je veliku pošiljku svoje droge na kruzer, piše Independent. Talijanska je policija pokrenula veliku akciju kojom pokušavaju istražiti unosnu trgovinu drogom 'Ndrangheta.

Osim brodovima Costa Cruisers, kalabrijska je mafija svoju drogu prevozila i preko norveškog prijevoznika Norweigian Cruise Lines, koja prometuje Evropom, Sjevernom Amerikom i Karibima, otkrili su policijski istražitelji, prenose agencije.

Policajci iz Firence otkrili su i kako je droga ubačena na Concordiju bez znanja viših časnika i dužnosnika kompanije, ali gotovo sigurno uz sudjelovanje jednog ili više članova posade. Droga nije nikada pronađena.

Concordia se, sa više od 4.000 putnika i članova posade, djelomično prevrnula u noći 13. januara 2012. godine u neposrednoj blizini otoka Giglio, nakon što je kapetan izveo riskantan manevar zbog kojeg je ogroman kruzer udario u stijenu u blizini obale. Stijena je napravila veliku rupu u trupu broda i on je počeo tonuti.

U februaru ove godine, kapetan Concordije Francesco Schettino, proglašen je krivim za ubistvo iz nehata, izazivanje brodoloma i napuštanje broda prije putnika. Osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od 16 godina.