GLOBUS

Da li će doći do dogovora o nuklearnom programu Irana

Sastanak u švicarskoj Lozani

Autor:(A. Vr.)

31.3.2015

Pregovori o nuklearnom programu Irana u Švicarskoj između šest ministara najmoćnijih država svijeta  ulaze u završni dan kada bi trebao biti postignut preliminarni dogovor.

Posljednji sati pregovora u Lozani odvijaju se između ministara Velike Britanije, SAD-a, Francuske, Kine, Rusije, Njemačke i iranskog ministra vanjskih poslova Mohammada Javada Zarifa

Podsjetimo, ministri najmoćnijih država svijeta traže od Irana da prekine sve nuklearne aktivnosti, odnosno da one budu limitirane i pod nadzorom narednih 10 godina. Iran zahtijeva da se UN-ove sankcije ukinu odmah nakon postizanja dogovora. Ukoliko Iran prekrši dogovor, sankcije će ponovo biti nametnute.

Američki  državni sekretar John Kerry kazao je da su razgovori vođeni u ponedjeljak rezultirali nadom, ali da su lukava pitanja ostala.

Iran insistira na tome da je njegov nuklearni program namijenjen u miroljubive svrhe, ali svjetske sile su zabrinute da rade na izradi nuklearnog oružja. Žele Iran onemogućiti godinu dana da proizvede gorivo za oružje.

Očekuje se da će biti postignut dogovor koji će služiti kao okvir za finalni ugovor. Niko od prisutnih nije rekao šta će se dogoditi ukoliko dogovor ne bude postignut.