BIH

Radnici "Ratarstva" čekaju sedam godina da im se isplati 1,5 miliona KM

Predali zahtjev za prijem kod predsjednice Vlade RS

B. G.

31.3.2015

Radnici "Ratarstva" u stečaju iz Nove Topole kod Bosanske Gradiške danas su predali zahtjev za prijem kod predsjednice Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović, kako bi se pronašlo  rješenje za izmirenje neisplaćenih plata i doprinosa u iznosu od 1,5 miliona maraka.

Iako je procjenjena vrijednost "Ratarstava" oko 30 miliona maraka, a ukupan dug prema povjeriocima oko 12 miliona, za 143 radnika na ime plata i doprinosa iznos od 1,5 miliona KM nije uplaćen ni nakon sedam godina.

- U posljednjih šest i po godina, za vijeme bivšeg stečajnog upravnika radnicima je uplaćeno tek 450 hiljada, a u istom perodu potrošeno je oko 1.2 miliona KM. Aktuelni stačajni upravnik izrazio je želju da sarađuje s nama i da se zajedno s Vladom RS pronađemo rješenje za trenutnu situaciju - kazao je Nikola Čakalj predstavnik radnika.

"Ratarstavo" je nekada obrađivalo oko 8 hiljada hektara oranica,  od čega su više od 1.250 hektara obradivog zemljišta kupili radnici.

To zemljište im je oduzeto i dato je pod zakup, a radnici su ostali na ulici.

Nezadovoljni radnici zatražili su sjednicu Skupštine povjerilaca "Ratarstva" u stečaju, na kojoj će biti zatražena smjena aktuelnog Odbora povjerilaca koji u proteklih sedam godina nije održao ni jednu sjednicu.

Sve više se pominje i mogućnost podizanja krivičnih prijava protiv bivših direktora nekadašnjeg giganta PIK "Mladen Stojanović", u čijem sastavu je poslovalo "Ratarstvo".

Pominje se i traženje revizije za privatizaciju ovog kombinata, koja je u dobroj mjeri bila kriminalna i netrasparentna.