BIH

Zmajevi večeras igraju prijateljsku utakmicu protiv Austrije: Po pobjedu za zemljake!

Oko 15. 000 naših navijača očekuje se na stadionu u Beču

M. T. / A. Vr.

31.3.2015

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine ponovo je u akciji nakon pobjede u Andori od 3:0, koja nam je popravila krvnu sliku u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj.

Večeras u 20.30 minuta na stadionu Ernst Happel u Beču, poprištu finala Eura 2008., naši reprezentativci odigrat će prijateljski susret sa selekcijom Austrije, koju nikada do sada nismo pobijedili (jedan poraz i jedan remi).

S obzirom na činjenicu da je naš protivnik lider svoje grupe i da, kako kažu u Beču, nakon dugo vremena ima pravu ekipu, jasno je da će to selektoru Mehmedu Baždareviću biti prvi istinski test na klupi bh. tima.

U večerašnjem obraćanju medijima na stadionu Ernst Happel, koje je prethodilo zvaničnom treningu naših reprezentativaca, naš selektor izjavio je:

- Utakmica je prijateljska, ali je jako važna. Radi se o selekcijama dvije prijateljske zemlje koje vole fudbal, i neka bude prijateljska. Volio bih da i oni i mi odigramo dobro, te da ne bude problema. Ipak, znamo da je ovo važna utakmica i zato ćemo učiniti sve da odigramo što bolje i da ostvarimo što bolji rezultat.Bit će to sasvim drugačiji meč u odnosu na onaj prije tri dana. Znamo da protiv sebe imamo ekipu koja igra dobro i u kontinuitetu. Radi se o dobroj reprezentaciji koju respektujemo, ali ne mislim da su favoriti. Igraju pred svojom publikom i možda imaju malu prednost, ali nadam se da ćemo mi znati odgovoriti na to. Imamo i mi argumente da se nadamo dobrom rezultatu - rekao je jučer selektor Baždarević.

Kakva će biti ekipa? Hoće li Meša iskoristiti priliku i isprobati igrače iz drugog plana, il će tražiti dobar rezultat?

- Odmarati nećemo nikoga radi odmaranja, samo ćemo zaštititi zdravlje pojedinih fudbalera koji imaju malih povreda. Igrat ćemo s najboljom ekipom, ali naravno, bit će tu igrača koji nisu igrali u Andori. Ako postoji i mala sumnja da je igrač povirjeđen, neće igrati. Zato, Lulića neće biti, a možda niti Salihovića. Nastojat ćemo igrati napadački, ali ćemo malo promijeniti organizaciju igre kako bismo bolje reagovali u defanzivi - kaže Baždarević.

Haos ispred Generali arene u nedjelju navečer, u koju su stotine navijača Bosne i Hercegovine bezuspješno pokušale provaliti na trening našeg tima, Austrijancima je bio dobra lekcija pa su jučer, uprkos protivljenju iz našeg tabora, ograničili ulaz u hotel „Ritz Carlton" u Beču, gdje su smješteni reprezentativci BiH.

Uprkos kiši koja je jučer ujutro nemilice padala u Beču, kontingent bh. navijača zaposjeo je ulaz u hotel u nastojanju da uđu i pronađu naše fudbalere. No, nisu mogli unutra pa su doslovno iza svakog ćoška vrebali hoće li koji od njih izaći iz objekta.

- Imamo striktnu odredbu da ih ne puštamo jer smetaju ostalim gostima u hotelu. Kada god neka reprezentacija s naših prostora dođe ovdje, bude slična situacija, ali s vama je stvar još teža - pojasnio je s osmijehom uposlenik hotela Aleksandar, koji se na vratima brinuo da ne bude upada.

Selektor Mehmed Baždarević i sam je bio zatečen situacijom. Možda je slutio kakvo će interesiranje probuditi dolazak njegovih igrača u Beč, ali to nije mogao shvatiti sve dok nije vidio svojim očima.

- Žao mi je zaista što navijači misle da sam im ja zabranio da uđu i na trening i u hotel. Kako ću im i zašto ću im to zabranjivati? Mi nijednim našim gestom nismo dali do znanja da ih ne želimo blizu sebe - jadao nam se zbunjeni Baždarević, ne želeći u očima navijača ispasti krivac.

A tek je počelo. Mada je sam Beč pun naše dijaspore, pravi haos može se očekivati tek danas, kada će se u njega početi slijevati kolone navijača iz ostalih gradova Austrije, kao i Njemačke, Švicarske... Kako kažu, naših će biti najmanje - 15.000!