KOLUMNE

Nastavak šešeljijade

Komentar dana

Mirela KUKAN

31.3.2015

Vojislavu Šešelju jeste mjesto u Hagu. Njemu je, zapravo, odavno bilo mjesto u jednom od zatvora u kojem je pod pravosnažnom presudom trebao drapiti barem već deceniju od doživotne kazne kakvu zaslužuje za ratna zlodjela počinjena po BiH i Hrvatskoj, a za koja je nedvojbeno odgovoran.

Nažalost, Šešelj, iako se dobrovoljno predao Haškom tribunalu prije 12 godina, još nije dočekao presudu. Nakon cirkusijade koju je sve to vrijeme izvodio u haškoj sudnici, pred kraj prošle godine, odlukom koja nikome razumnom nije bila razumna, vraćen je kući da bi se još više rugao žrtvama.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala jučer je, međutim, zatražilo da se optuženik hitno vrati u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu. Između ostalog, obrazloženo je da je žalba Haškog tužilaštva kojom se traži vraćanje Šešelja u Hag “primjereno zasnovana na Šešeljevim javnim aktivnostima koje podrivaju osnove za njegovo privremeno oslobađanje”. Tako je sada odlučeno da se više ne toleriraju Šešeljeve izjave kojima vrijeđa žrtve.

Šešelj je odgovorio očekivano te se tako šešeljijada, kako taj cirkus jedne prilike nazva kolega Erol Avdović, nastavlja.

Istovremeno, pojačavaju se političke turbulencije između Srbije s jedne strane i BiH i Hrvatske s druge, što ni u kojem slučaju ne odgovara nijednoj zemlji. Pitanje je kome odgovara da pravi dodatni razdor u regionu.

Odgovara, vjerovatno, onima kojima je, puštanjem četničkog vojvode čija je zločinačko-ksenofobična svijest konstanta od devedesetih godina prošloga stoljeća, bio cilj i da obesmisle koncept međunarodne pravde i onoga što je Haški tribunal zaista trebao biti.