KOLUMNE

Vjera u dobro

LIČNOST DANA Salim Hajderovac

A. Dž.

31.3.2015

Salim Hajderovac iz zavidovićkog Novog Naselja odgojio je svoje sinove Edina i Benjamina na isti onaj način na koji je njegov babo Sulejmen odgojio njega. Da voli i njeguje svoje, a poštuje i raduje se tuđem. I u neka sretnija vremena to nije bilo nešto što se napominjalo, govorilo. 

Poznanstvo s lokalnim župnikom Mirom Bešlićem i urođeno uvažavanje drugog, drugačijeg, nagnalo ga je da, čim je čuo vijest da papa Franjo dolazi u BiH, predloži izradu svečane stolice na kojoj će Sveti Otac sjediti za vrijeme pastoralne posjete našoj državi. 

Salim je odlučio čak dio prihoda za izgradnju sam donirati kao svoj doprinos projektu, koji još jednom pokazuje i potpisuje multietničnost ovih prostora. Njegov rahmetli babo Sulejmen, koji je prije pola stoljeća obavio jednu od islamskih dužnosti hadž, tako ga je učio, a on svoje sinove. 

Uprkos zlu koje ih je zadesilo napadima agresora na njihov rodni grad početkom devedesetih, Salim i njegovi sinovi smatraju da je njihova dužnost bila i ostala da prvo budu ljudi pa onda da se prebrojavaju po naciji, vjeri... Zato je njihova vjera u dobro, a iznad toga njihova ljudskost veća i jača od orahovine od koje prave svoje novo remek-djelo.