BIH

Održana tribina "Utjecaj religija na nasilje: islam i kršćanstvo"

Katolički bogoslovni fakultet u Sarajevu

A. ŠETA- HADŽIĆ

30.3.2015

Peta po redu tribina na temu "Utjecaj religija na nasilje: islam i kršćanstvo" održana je večera u prostorijama Katoličkog bogoslovnog fakulteta (KBF) u Sarajevu.

Gosti predavači su bili profesorica kulture religija u Prvoj bošnjačkoj gimnazija Nermina Baljević i profesor dogmatske teologije na KBF-u Mario Bernadić, koji su sa aspekta islama i kršćanstva govorili o ovom problemu.

Kako je kazala moderatorica Zorica Maros cijeli ciklus predavanja u ovoj akademskoj godinu u okviru trogodišnjeg programa „ Od rata do pomirenja – doprinos vjerskih zajednica ozdravljenju i obnovi društva“ posvećen je temi "Zlo nasilja u etničkim sukobima".

mg-4640

Večeras smo govorili o načinu na koji se religija može izmanipulirati i kako čovjek može religijski sadržaj iskoristi u pogrešne svrhe – rekla je Maros.

Kako je kazala profesorica Baljević osim što je ova tema je aktuelna po pitanju nekih savremenih događanja u svijetu, aktuelna je po pitanju ratnog sukoba koji se desio u BiH.

- Govorila sam o općenitom odnosu religija i nasilja, jer kod vjernika postoji percepcija da se u njihovim religijama ne spominje nasilje. Svi sveti tekstovi pored mudrih stvari u kojima govore o univerzalnim vrijednosti sadrže i neke stvari koje nisu ugodne. Nije problem u svetim tekstovima, jer oni vrlo često prate aktuelni trenutak, nego do onih koji razumjevaju i čitaju taj tekst – dodala je Baljević.

mg-4644

Profesor Bernadić kazao je da se radio o najmlađoj teološkoj grani u katoličanstvu, a ljudi prije nisu uopće postavljali pitanje o nasilju.

- Često se ratovalo i društveni sustavi su bili strožiji i tvrđi. Čovjeku to pitanja nije bilo ni važno, nego kako steći Božju naklonost. Posljednjih 40 godina je došlo do malo ozbiljnijeg istraživanja, jer se sve velike religije pozivaju na mir, kojem teže. S druge strane nasilje se često poziva na religiju, premda se relgija ne poziva na nasilje – istakao je Bernadić.

mg-4646