BIH

Ivanić: Simbolično je izuzetno važno da poneki sastanak održim u Istočnom Sarajevu

Razgovori sa gradonačelnikom Samardžijom

Fena

30.3.2015

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić razgovarao je danas s gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Nenadom Samardžijom o načinu funkcioniranja i problemima s kojima se suočava to područje.

Na pres-konferenciji nakon tog susreta u zgradi Skupštine Istočno Sarajevo Ivanić je kazao, iako kao stanovnik tog grada dobro zna probleme te sredine, da je značajno da "srpski član Predsjedništva BiH povremeno dođe ovdje i tu održi i koji sastanak.“

- Ja ću dominantno biti u Sarajevu, ali mislim da nikome ko je razuman ne smeta da poneki sastanak bude održan i ovdje. Čak mislim da je to simbolički izuzetno snažno, važno i bitno - kazao je Ivanić i precizirao da će danas u Istočnom Sarajevu imati četiri sastanka.

Ivanić kaže da mu je generalno namjera, nakon što bude konstituisano Vijeće ministara BiH, da povremeno (obavještavajući medije o tome) u Istočnom Sarajevu budu održavani sastanci i izvrše neke koordinacije, pozovu predstavnici pozicije i opozicije iz Republike Srpske na nivou BiH.

- Da zajedno sjednemo, razmotrimo prilike i pokušamo postići dogovor tamo gdje je to interes, a Istočno Sarajevo je pravo mjesto za tako nešto - kazao je Ivanić.

Samardžija je istaknuo značaj današnje posjete predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i naglasio da je to jedna od prvih posjeta Istočnom Sarajevu zvaničnika iz RS-a u institucijama BiH u posljednjih desetak godina.

Domaćin je Ivanića informirao i o organizaciji zimskog evropskog olimpijskog festivala mladih koji će 2017. godine biti održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

- Glavni čovjek za operativno vođenje tih aktivnosti treba biti budući predsjedavajući Vijeća ministara BiH i o tome imamo neku vrstu načelne saglasnosti unutar Predsjedništva BiH. To je događaj koji je bitan za BiH i jedna od pozitivnih vijesti koja slijedi - kazao je Ivanić i dodao da će i on, prema svojim mogućnostima, dati određeni doprinos.

Tokom susreta među prioritetnim problemima koje treba riješiti istaknuta je bolnica Kasindo čiji uposlenici, kako je rečeno, rade a pacijenti se liječe u teškim uvjetima. Ivanić je obećao, prema svojim mogućnostima, u komunikaciji s međunarodnim finansijerima, pokušati doprijeti rješavanju tog problema.