BIH

Kutleša: Vijeće ministara BiH moguće imenovati i bez zamjenika ministra prometa i komunikacija

Ako i ne budu okončane provjere za jednog kandidata

S. D.

30.3.2015

U Generalni sekretarijat Vijeća BiH još nije stigao prijedlog o imenovanju kandidata HDZ-a Saše Dalipagića za zamjenika ministra prometa i komunikacija BiH – potvrdio je za “Dnevni avaz“ Zvonimir Kutleša, generalni sekretar Vijeća ministara.

Kutleša je pojasnio da prijedlog u stvari treba biti upućen Denisu Zvizdiću, predsjedavajućem Vijeća ministara, a da Sekretarijat prosljeđuje obrasce s podacima kandidata na provjeru Centralnoj izbornoj komisiji i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu.

No, proces provjera za novog kandidata, kaže Kutleša, ne bi trebao biti smetnja za održavanje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH, na kojoj bi bio potvrđen novi saziv Vijeća ministara.

- Ako do kraja dana za ostale kandidate za Vijeće ministara BiH dobijemo potvrdu iz SIPA-e o okončanim provjeravama onda je moguće da Vijeće ministara bude imenovano i u sastavu bez jednog zamjenika, a da njega po okončanju provjera imenujemo naknadno-kazao je Kutleša, precizirajući da Zakon o Vijeću ministara dozvoljava takvu mogućnost.

Dok se čekaju rezultati provjera od kojih zavisi hoće li sutra biti sazvana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH, podsjećamo, HDZ je shodno dogovoru s DF-om prihvatio prijedlog da na mjesto zamjenika ministra prometa i komunikacija predloži umjesto Predraga Kožula, koji se izjašnjava kao Hrvat, Sašu Dalipagića iz reda ostalih.

Ovakva izmjena je bila neophodna, jer je DF-ov kandidat za ministra prometa i komunikacija Slavko Matanović, također Hrvat, a Ustav BiH i Zakon o Vijeću ministara BiH propisuju da državni ministri i njihovi zamjenici ne mogu biti iz reda istog konstitutivnog naroda.