GLOBUS

Grčka namjerava tražiti ekonomslu pomoć od Rusije

Tokom zvanične posjete Moskvi

Srna

30.3.2015

Vlada grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, kojoj je Brisel odbio kredit, tražiće od Rusije smanjenje cijene prirodnog gasa, kao i ukidanje ruskog embarga na neke grčke proizvode, prvenstveno na svježe voće, piše njemački list "Spiegel".

Ekonomsku pomoć od Rusije grčki političari namjeravaju da traže tokom zvanične posjete Moskvi, navodi se u tekstu.

- Grčka se očajnički bori protiv bankrota. Usljed zastoja u pregovorima s finansijerima, Atina traži podršku Rusije. U Briselu i Berlinu taj pokušaj zbližavanja posmatraju s nepjoverenjem - piše "Spiegel".

Očekuje se da će ministar energetike Grčke Panajotis Lafazanis i parlamentarac Tanasis Petrakos saopštiti ovu molbu tokom posjete Moskvi 30. i 31. marta, prenosi "Sputnjik".

- Želimo da produbimo odnose s Rusijom u sferi energetike i nadamo se da ćemo od toga imati koristi - izjavio je Petrakos u razgovoru za njemački list.

EU je zabrinuta zbog činjenice da mnogi predstavnici grčke vlade osjećaju da su "bliži s Moskvom nego s Briselom", napominje "Spiegel".

Briga je povezana s idejom da bi predsjednik Rusije Vladimir Putin mogao da pojača uticaj u jugoistočnoj Evropi, dodaje se u tekstu.

Grčki premijer Aleksis Cipras planira da posjeti Moskvu 8. aprila i sastane se sa Putinom.