BIH

Protesti u Travniku: Podignut ćemo i šatorsko naselje dok ne riješe naš problem!

Nezbrinuti radnici Konfekcije Borac

Autor:K. K.

30.3.2015

Nezbrinuti radnici Konfekcije "Borac" Travnik okupili se ispred kapije ovog preduzeća nakon čega su protestvovali ispred zgrade Vlade Srednjobosanskog kantona i Poreske uprave u Travniku. Radnici traže uvezivanje staža i rješavanje radno-pravnog statusa za jedan broj radnika. Nakon propale privatizacije tri privatne firme spasile su nekadašnji travnički tekstilni gigant od potpunog kolapsa.

Tako je spašeno preko 1.000 radnih mjesta. Ipak, 177 radnika ostali su u ono štoje "preostalo" od Konfekcije "Borac". Među njima je oko 40 radnika koji ispunjavaju uslove za penziju, ali i 40 teško oboljelih radnica. Riječ je mahom o oboljelim od karcinoma.

Nakon prodaje hotela "Lipa"  postoje i sredstva za uvezivanja staža u iznosu od 2,3 miliona KM, ali Poreska uprava insistira na izmirenju dugova "po ranijem zapisniku".

- Trenutno nas "koči" Poreska uprava. Naša sredstva imaju i mi ne tražimo nikakva sredstva ni od Vlade SBK ni od Vlade Federacije BiH. Mi imamo sredstva od prodaje hotela i obećano nam je da će to biti iskorišteno za uvezivanje staža. Poreska uprava koči i traži namirenje duga iz perioda 2003. - 2009.godina.

Protest se nastavlja i narednih dana najavili su radnici.

- Mi smo odlučili dolaziti ovdje i narednih dana i ako treba podignut ćemo šatorsko naselje dok se ne riješi naš problem - poručio je Zahirović.

Da su ispoštovana obećanja data radnicima Konfekcije "Borac", Zijad Novalić već bi bio u penziji.

- Staž mi nije uvezan,a mogao sam od januara biti u penziji. ne samo ja, nego i mojih 40 kolega. Problem je i što ima jako puno bolesnih i niko ih neće. Ma ovdje u Travniku više prava ima onaj pas što na ulici leži, nego radnik - govori nam Novalić.

Radnici su najavili proteste i za naredne dane.