BIH

Sindikat BHRT-a traži da direktor Bakarević podnese ostavku

Održan protestni skup Sindikalne organizacije

Autor:A. Nu.

30.3.2015

U RTV Domu danas je održan polusatni protestni skup Sindikalne organizacije BHRT-a u povodu prijedloga o smanjenju plata uposlenicima ovog javnog emitera za 15 posto.

Sindikat je tom prilikom pozvao direktora da podnese ostavku ako u naredna tri mjeseca ne ponudi program izlaska iz krize.

Željko Bajić, predsjednik Sindikalne organizacije BHRT-a kazao je da će se u ovom sindikatu boriti za svakog čovjeka koji je uposlen u BHRT-u.

protest-3

Sindikalna organizacija trebala je danas u 12 sati održati sastanak s Muhamedom Bakarevićem direktorom BHRT-a, kako bi pokušali iznaći rješenje, no u toku protesnog skupa sastanak s direktorom je otkazan.

Bajić je kazao da otkazivanje sastanka također govori dosta o odnosu menadžmenta prema uposlenicima BHRT-a.

On je poručio da smanjenje plaća nije nikakvo riješenje za očajan položaj zaposlenih. Istakao je da za postojeće stanje, koje je katastrofalno, nije odgovorna samo država nego da krivci sjede i u BHRT-u.

S toga je od generalnog direktora u ime uposlenih tražio da u naredna tri mjeseca ponudi program izlaska iz postojećeg stanja ili da u protivnom podnese ostavku.

protest-2

- Ostavka generalnog direktora dolazi u obzir tek ako nam pokaže da nije u stanju prevladati krizu u kojoj smo se našli i obavijestiti nas o čemu se radi.

Mi nećemo pristati na manje plaće. Također, nećemo dozvoliti nikakve otkaze, ovdje nema viška radnika, samo manjka posla, a za to je odgovoran onj ko upravlja ovom kućom.

Uspješan menadžer nije onaj koji otpušta ljude, nego onaj koji nađe posao - kazao je Bajić.

Bajić je također istakao da Sindikat nema nikakav uvid u poslovanje BHRT-a, prihode i rashode te da su radnici u potpunosti obespravljeni.

- Naš sljedeći korak će biti prema Upravnom odboru BHRT-a, a onda prema našem osnivaču - Parlamentarnoj skupštini BiH.

Ovaj će se Sindikat boriti za svakog čovjeka, jer ovdje nema viška radnika, već može biti samo manjka posla - zaključio je Bajić.

On je dodao da ne postoji razlika između rudara i novinara kojim je podjednako zgaženo dostojanstvo.

protest-1

- I mi smo u istom položaju i neka znaju da ćemo uvijek biti s njima i da ćemo dijeliti istu sudbinu jer smo obespravljeni i radimo u uslovima u kojim rade i oni. U državnom Parlamentu delegati pozivaju da se ne plaća RTV taksa. Želim ih opomenuti da ovdje radi 950 ljudi koji hrane svoje porodice. Možda su mnogi od njih bili birači istih njihovih stranaka ili da obrnemo stvar, neka zamisle šta bi bilo da mediji bojkotuju rad njihovih stranaka - zaključio je Bajić.

Spikerica Aida Krehić pročitala je pismo Sindikalne organizacije upućeno direktoru, u kojem se ocjenjuje da smanjenje plate nije rješenje za očajan položaj uposlenika niti generalno probleme ove kuće te ističe da je o tome rješenju bespredmetno i razgovarati.

- Tražimo punu odgovornost za nastalo stanje, iako znamo da problemi nisu od jučer. Tražimo i da se izjasnite je li ovo još uvijek medijska kuća ili je u međuvremenu promjenjena njena djelatnost, a da mi to ne znamo. Sindikat smatra da za postojeće stanje nije kriva samo država, već krivci sjede i u našoj kući. Tražimo da u narednih tri mjeseca ponudite program izlaska iz postojećeg stanja, može se to zvati sanacioni plan, plan izlaska, slamka spasa, ili bilo kako, no bez takvog plana besmisleno je bilo kako pregovaranje, u protivnom sami podnesite ostavku. Spremni smo biti dio rješenja problema, a ne problem - navedeno je u pismu Krehić.