BIH

MARKETINŠKA MAFIJA Uskoro optužnica za "Gibraltar"

"Avaz" saznaje Pri kraju istraga Tužilaštva BiH nakon više od pet mjeseci

M. AŠĆIĆ

30.3.2015

Tužilaštvo BiH privodi kraju istragu u predmetu "Gibraltar", jednoj od najvećih policijskih akcija, koja je u oktobru prošle godine provedena na suzbijanju finansijskog kriminala u koji su, kako se sumnja, umiješani direktori marketinških agencija u našoj zemlji, saznaje naš list iz izvora bliskih ovoj pravosudnoj instituciji.

Desetine svjedoka

Prema izvorima "Avaza", istražitelji Tužilaštva BiH okončali su finansijsku istragu u ovom predmetu i saslušali na desetine svjedoka. Isti izvori našeg lista smatraju da će u ovom predmetu vrlo brzo biti podignuta optužnica protiv pojedinih direktora agencija, jer Tužilaštvo već ima dovoljno dokaza za krivičnu odgovornost.

Istragu je od tužiteljice Dragice Glušac, koja je prvobitno vodila predmet, preuzeo mladi tužilac Miroslav Janjić, koji je došao iz Tužilaštva Kantona Sarajevo. Upravo je Janjić mjesecima pregledavao brojne dokaza Tužilaštva, među kojima su dokazi iz Slovenije i Hrvatske, jer je istraga o ovim malverzacijama vođena u Ljubljani, ali i Austriji.

Riječ je o predmetu u kojem su u velikoj akciji SIPA-e krajem prošle godine, između ostalih, uhapšeni Neven Kulenović, Belma Kulenović i Sanjin Kulenović iz marketinške agencije SV-RSA, Stipe Prlić i Zoran Bakula iz "HT Eroneta", Ejub Kučuk, direktor agencije MITA, i Senad Zaimović, vlasnika sarajevske "Fabrike". Sud BiH odbio je tada prijedlog Tužilaštva za pritvor, nakon čega su pušteni da se brane s slobode.

Odluka tužioca

Davor Martinović, Bakulin advokat, kaže za naš list da je Tužilaštvo BiH u slučaju njegovog branjenika i Prlića odustalo od kvalifikacija da su članovi organizirane kriminalne grupe.

 - Oni se sada terete za zloupotrebu položaja ili ovlasti. Vjerujem da će njihov predmet biti prebačen u Kantonalno tužilaštvo u Mostaru - rekao nam je Martinović.

Istraga u Sloveniji

U Sloveniji je sudska istraga pokrenuta u maju 2013. u Okružnom sudu u Ljubljani, na zahtjev Specijaliziranog državnog tužilaštva Republike Slovenije.

Istraga je pokrenuta protiv jedne pravne i jedne fizičke osobe zbog osnovane sumnje da su počinile krivično djelo pranja novca, izjavio je tada Harij Furlan, šef slovenskog Specijaliziranog državnog tužilaštva. Kao fizička osoba u ovom slučaju, kako su objavili mediji, spominje se ime Nevena Kulenovića, direktora i osnivača više marketinških agencija u BiH i inozemstvu.