BIH

TUZLANSKI KANTON SBB: Ovo je privatni budžet SDA i DF-a

Sjednica Skupštine TK

A. Hadžić

30.3.2015

Poslanici Skupštine Tuzlanskog kantona danas su sa 21 glasom za i 2 uzdržana usvojili Budžet TK za 2015.godinu.

Za budžet su glasali poslanici skupštinske većine koju čine SDA, DF, BPS i NSRzB, uzdržani su bili poslanici Stranke za BiH, dok su poslanici SBB i SDP-a napustili skupštinsku salu odbijajući da uopće učestvuju u raspravi o ovoj tački dnevnog reda.

Razlog za odbijanje podrške budžetu TK od strane opozicije je činjenica da im je prijedlog budžeta dostavljen dan uoči zasjedanja Skupštine TK.

- Budžet koji je pred nama je privatni budžet SDA i DF-a te ostalih stranaka koje učestvuju u vlasti. Poslanici koji ovdje sjede su odgovorni za njegovo donošenje, a nisu ga mogli adekvatno ni pročitati – reagirao je Fuad Hadžimehmedović predsjednik Kluba poslanika SBB-a.

Usvojeni budžet Tuzlanskog kantona  za 2015.godinu,  iznosi 384 miliona maraka.

Od ukupo planiranog priliva u budžet, sudeći prema obrazloženju ministra finansija Jakuba Suljkanovića upitan je iznos oko 15 miliona maraka, što je potvrdilo navode predsjednika Kluba poslanika SDP-a Dževada Hadžića da je planirani budžet TK  "nerealan i napuhan".

- Inače, odbijanje poslanika SDP-a i SBB-a da prisustvuju raspravi o budžetu, izazvalo je oštre reakcije pozicije, koja je smatrala da se budžet mora usvojiti, jer će biti dovedeno u pitanje funkcioniranje Tuzlanskog kantona.

Nakon što je skupštinska većina usvojila budžet, poslanici SDP-a i SBB-a su se vratili u skupštinske klupe gdje su nastavili rad po ostalim tačkama dnevnog reda.

Iako su u startu oštro reagirali što im je prijedlog budžeta bio dostavljen samo dan prije sjednice Skupštine, poslanici SDP-a i SBB-a su dodatno bili izrevoltirani iznenadnim saznanjem  da su poslanici pozicije prijedlog budžeta, navodno, dobili prije četiri dana. Takav odnos Skupštine, prema njima, opozicija je okarakterisala kao diskriminatorski .