BIH

Poreznici reketirali biznismena u Sarajevu

Kantonalni sud presudio da "Montboss Company" nije dužnik

Autor:M. AŠČIĆ

30.3.2015

Kantonalni sud u Sarajevu donio je 20. marta ove godine presudu kojom se utvrđuje da firma "Montboss Company", u vlasništvu Samira Hadžihasanovića, nije dugovala Poreznoj upravi Federacije BiH 86.793 marke, kako joj se stavljalo na teret i zbog čega je pet godina bila blokirana, saznaje „Dnevni avaz“.

Dao mito

Na ovaj način utvrđeno je, kako kaže Hadžihasanović za naš list, da je pet godina nezakonito reketiran od inspektora Porezne uprave Sarajevo Faika Kovača i Munevere Hodžić, protiv kojih je 2013. podnio i krivičnu prijavu za novčanu iznudu od 5.000 KM, kada su ponudili da mu riješe "probleme s porezima i dovedu ga na nulu".

Tada je policiji i Poreznoj upravi FBiH dostavio tonske snimke na kojima su bili prepoznati glasovi inspektorice Hodžić i inspektora Kovača, koji su ga reketirali i kojima je na kraju dao mito. Tužbu je podnio zbog izmišljenog duga.

- Ova presuda je dokaz da jesam nezakonito reketiran, da nisam dugovao ni marku te da su mi izmislili skoro 140.000 KM duga kako bi me ucjenjivali. Ovo je dokaz da je moja firma čista jedan kroz jedan te da mi nisu dali da radim. Ostavili su me bez hljeba - rekao nam je Hadžihasanović.

On je ustvrdio da Kovač i Hodžić još obavljaju svoj posao uprkos svim dokazima koje je dao Poreznoj upravi i policiji MUP-a KS.

- Sada ću ja tužiti Poreznu upravu FBiH, Kantonalni ured Sarajevo. Tražit ću nadoknadu štete i izgubljenu dobit za pet godina, plus kamate. Prisilili su me da otjeram ljude na ulicu. Sve su nam uzeli, a sada će sve morati vratiti - tvrdi Hadžihasanović.

Nisam upoznat

Midhat Arifović, direktor Porezne uprave FBiH, koji je nakon ovih optužbi 2013. pokrenuo disciplinski postupak protiv Kovača i Hodžić, rekao nam je da nije upoznat s presudom, ali da je protiv svojih uposlenika podnio krivične prijave Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

mido-arifovic

Arifović: Sve prijavio Tužilaštvu KS

- Ne znam šta je bilo s tim predmetom. Ja sam svoje uradio, sve prijavio. Ne znam rade li oni i dalje rade, riječ je o Poreznom uredu KS. Oni su tu bili zaposleni - rekao je Arifović.

 Vratili mu 2.000 KM

Hadžihasanović je prije dvije godine pristao da plati mito inspektorima Porezne uprave u iznosu od 5.000, od čega mu je vraćeno 2.000 KM. Sve je snimio telefonom kako bi dokazao na šta je prinuđen da počne raditi.

- Nikada mi nisu vratili još 3.000 KM. Ni to im neću zaboraviti. Tužno je da ti ljudi još rade u državnim institucijama. Oni su na stotine radnika ostavili bez primanja - rekao je on.