BIH

Saša Dalipagić predložen za zamjenika ministra prometa i komunikacija

HDZ otklonio prepreke za imenovanje Vijeća ministara BiH

Autor:S. D.

30.3.2015

Saša Dalipagić, najvjerovatnije će biti novi kandidat HDZ-a za zamjenika ministra prometa i komunikacija BiH, potvrdio je za "Dnevni avaz" Dragan Čović, lider HDZ-a.

Predlažući Dalipagića koji ne dolazi iz reda ni jednog od konstitutivnih naroda u BiH umjesto Predraga Kožula koji se izjašnjavao kao Hrvat, HDZ je s ovim ispoštovao ustavne i zakonske odredbu koje propisuju da ministar i zamjenik u Vijeću ministara BiH ne mogu biti iz istog naroda.

U ranijem prijedlogu ta imenovanja nisu bila ustavna i zakonita, s obzirom na to da je DF, iako je ranije najavljivao da će u Vijeću ministara tražiti pozicije samo iz reda ostalih, na mjesto ministra prometa i komunikacija predložio Slavka Matanovića, koji se izjašnjava kao Hrvat, a isto se izjašnjavao i HDZ-ov kandidat Predrag Kožul.

S obzirom da su za ostale kandidate za pozicije u Vijeću ministara u Centralnoj izbornoj komisiji okončane provjere, a u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu su u toku, u zavisnosti kada budu gotove provjere za Dalipagića, moći će biti sazvana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH na kojoj bi trebao biti potvrđen novi saziv Vijeća ministara BiH.