REGION

U SRBIJI IZNENAĐENI ODLUKOM ŽALBENOG VIJEĆA O ŠEŠELJU Ljajić: Najbolje bi bilo da se sam preda

Negodovanje zbog vijesti iz Haga

Autor:(D. K. - A.U.)

30.3.2015

22:10  Predsjednik Nacionalnog savjeta Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da je za Vojislava Šešelja najbolje da sam ode u Hag i preda se.

"Svako opiranje umanjiće šansu da kasnije bude pušten. Ukoliko nastavi sa ovakvim izjavama, čini sebi medveđu uslugu", rekao je Ljajić.

Ljajić je za RTS naveo da, nakon odluke Žalbenog vijeća Haškog tribunala, Srbija očekuje odluku Pretresnog vijeća, nakon čega će moći da govori o narednim koracima.

"Najvažnije je da se očuva politička i društvena stabilnost", istakao je Ljajić.

Prema njegovim riječima, kada u jednom predmetu postoji toliko pravnih presedana - od odlaska Šešelja u Hag, puštanja, pa zatim današnje odluke - onda je svaka politička implikacija ovih događaja legitimna i realna.

"Ne možete nikog da uverite da nema političkih implikacija. Važno je da hladne glave uđemo u sve ovo, da ne dajemo značaj koji događaj nema", naglasio je Ljajić.

20:22  Haški optuženik Vojislav Šešelj izjavio je kako očekuje da mu u srijedu službeno bude dostavljena odluka o povratku u Haški sud te ponovio kako neće bježati, niti se dobrovoljno predati.

Po njegovim riječima, odluku iz Haga još nije primio, jer su željeli da mu je uruče na engleskom jeziku, a on je tražio da se prevede na srpski.

"Očekujem da mi odluku dostave u srijedu do jedan. Ne namjeravam da se krijem, niti da bježim. Od kada sam postao disident, navikao sam na hapšenja, to nije ništa novo za mene. To mi je prirodno stanje, neprirodno mi je kada me ne hapse", rekao je Šešelj na konferenciji za novinare.

Što će se dalje događati, smatra Šešelj, pitanje je za aktualnu vlast, Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića".

"Oni su sada u situaciji da o tome odlučuju. Odluka u Hagu je donijeta na njihovo insistiranje, kako im na predstojećim izborima ne bi predstavljali veliku prijetnju", rekao je Šešelj, prenosi Tanjug.  

17:37 Iznenadnom odlukom Žalbenog vijeća Haškog tribunala o Vojislavu Šešelju Srbija se ni kriva ni tužna uvlači u spor između Sudskog vijeća, Tužilaštva i samog lidera radikala, ocijenio je predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju Srbije sa Tribunalom Rasim Ljajić.

"Tribunal nastavlja sa svojim, najblaže rečeno, čudnim i zbunjujućim odlukama. Najprije je Šešelj pušten pod okolnostima koje su nezabilježene u dosadašnjoj praksi, a to praktično znači bez ikakvih uslova koji su postavljeni pred njega i državu Srbiju", navodi se u saopštenju Ljajićevog kabineta.

"Naslućujući šta bi mogao da bude scenario tog puštanja, Vlada Srbije je vrlo jasno, u pismu koje je tada poslala Haškom tribunalu, naglasila da je spremna da pruži garancije Šešelju, ukoliko ih prihvata, s obzirom na to da ih je ranije odbijao, i ukoliko se on sam saglasi sa uslovima koje postavlja Pretresno vijeće Tribunala", naveo je Ljajić.

Međutim, Tribunal je, podsjeća, donio odluku praktično bezuslovnog puštanja, uz ogradu da Šešelj jedino ne smije da utječe na svjedoke u procesu i žrtve.

Ljajić je ukazao i da je Srbija do sada izvršila sve svoje obaveze prema Haškom tribunalu, ali da donošenje dvije kontradiktorne odluke o istoj stvari za samo pet mjeseci, saradnju Srbije sa Hagom znatno otežava, a također dodatno utječe na kredibilitet suda i percepciju koju srbijanska javnost ima prema toj instituciji.

13:56 Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će se Srbija narednih dana izjasniti o odluci Žalbenog veća Haškog tribunala da se predjsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj vrati u pritvor.

- Kada bih izgovorio sve što osjećam u ovom trenutku, neko bi mislio da nisam u stanju da sakrijem ljutnju i bijes zbog nemoralnih odluka koje su neki donijeli - kazao je Vučić novinarima u Palati Srbije.

Povodom Šešeljeve izjave da se neće dobrovoljno vratiti u Hag, premijer je rekao da on ima pravo da "mijenja svoju politiku i svoje ponašanje i da se ponaša odgovorno ili neodgovorno".

Vučić je ocijenio da je očigledno da njegov govor povodom godišnjice NATO bombardovanja SRJ "nije naišao na opšte simpatije svjetske javnosti", ali da on "ne želi da mijenja ni svoje srce, ni um, ni obraz", kao i da stabilnost Srbije nema cijenu.

Vučić je ponovio da mitinzi naprednjaka i demokrata neće biti održani istog dana, jer SNS ne želi nikave podjele u Srbiji.

- Kada oni održe svoj veliki miting, onda ćemo mi naš mali, sa jedno 10 puta više ljudi - rekao je Vučić novinarima, upitan kada će naprednjaci donijeti odluku o datumu održavanja mitinga.

Vučić je najavio da će sutra biti održana sjednica Predsjedništva, a do kraja nedjelje i sjednica Glavnog odbora te stranke.

On je rekao da naprednjaci nikoga neće da sprječavaju u održavanju mitinga.

- Volio bih da ih (demokrata) bude što više, potrošit će više para u centru grada - rekao je Vučić i dodao da će ih i on sačekati u Vladi i da je čak spreman da im se i obrati.

13:51 Srbija je sada na potezu, jer je dala garancije za puštanje i slobodu Vojislava Šešelja i oni sada imaju obavezu da sve urade po nalogu Tribunala i da ga vrate nazad - kazao je predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida u BiH Murat Tahirović.

- Mislim da će Srbija ispuniti svoje obaveze, jer Šešelj smeta i njihovim nastojanjima. Mislim da tu ne bi trebalo biti problema - rekao je Tahirović.

Naveo je da je sada jedino bitno da se Šešelj vrati u Hag.

- U svakom slučaju ovo je pozitivno, jer će Šešelj biti vraćen u pritvorsku jedinicu. To je jedan vid satisfakcije prema žrtvama. Prema našem mišljenju, bit će nastavljen postupak suđenja i to je ono što je bitno. Tribunal je pokazao da stoji na strani žrtava, a ne na strani počinioca ratnih zločina - dodao je i objasnio da su Udruženje žrtava i svjedoka genocida u BiH i Udruženje "Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa" inicirale cijeli postupak razgovorima sa glavnim tužiteljem Sergeom Brammertzom i predsjednikom Suda Theodorom Meronom.

U zajedničkom saopćenju dva udruženja navodi se da su zadovoljni odlukom da se odmah opozove odluka o Šešeljevom privremenom oslobađanju i naredi povratak osumnjičenika u pritvor.

"To je gest Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju koje žrtve pozdravljaju i posebno se zahvaljujemo predsjedniku Suda Meronu i glavnom tužiocu Brammertzu, kojima smo obrazložili razloge i provokacije Šešelja prema žrtvama i obavijestili Sud i Tužilaštvo usmenim i pismenim putem. Vraćajući Šešelja u pritvor još jednom su dokazali da je glas žrtava u prioritetu Tribunala - navodi se u saopćenju.

Šešelj je na privremenoj slobodi od 6. novembra prošle godine, kada je to odobrilo Sudsko vijeće. U pritvorskoj jedinici bio je od 24. februara 2003. godine.

13:44 Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pozdravila je odluku Žalbenog vijeća Haškog suda, koje je danas naložilo da Šešelj bude vraćen u pritvor u Den Haagu.

Grabar-Kitarović je u Poreču rekla da je odluka Žalbenog vijeća o povratku Šešelja u pritvor najmanje što se moglo učiniti u ovoj fazi dok se već godinama čeka presuda.

- Na tragu svog pisma glavnom tajniku Ujedinjenih naroda, pozdravljam ovu odluku Žalbenog vijeća Haškog suda da se Vojislava Šešelja vrati u pritvor u Hag, jer je to najmanje što se može učiniti u ovoj fazi dok se već godinama čeka presuda. Svima je jasno da je on odgovoran za ratne zločine, da je ratni zaločinac i mjesto mu je u Hagu - izjavila je predsjednica Grabar-Kitarović u Poreču, gdje je prisustvovala svečanoj sjednici županijske skupštine u povodu Dana istarskog statuta.

Bivši hrvatski predsjednik i počasni građanin Istarske županije Stjepan Mesić, koji je također prisustvovao sjednici skupštine Istarske županije, kazao je kako je sasvim u redu da Šešelj sasluša presudu.

- On je prekršio sva pravila kojih se morao držati a presudu saslušati u Hagu - rekao je Mesić o Šešelju.

12:38 Šešelj je danas izjavio da se neće dobrovoljno vratiti u Haški tribunal i da ostaje pri svemu što je govorio otkada se vratio u Beograd.

- Da vidimo kako će sada da me hapse - rekao je Šešelj i dodao da se nalazi u sjedištu radikala, te da obavlja stranačke poslove. Najavio je da će poslijepodne biti u Boru gdje će, kako kaže, govoriti na tribini SRS-a.

- Neka dođe policija. Ona hapsi. Ako dođe Žandarmerija, oni biju, moram da čuvam leđa. Neće biti lak posao da me uhapse - naveo je lider radikala.

On tvrdi i da će država morati da ispoštuje vremensku proceduru o izručenju i da će u tom periodu "probati da ospori zahtjev Haga da se vrati, jer su mu u Holandiji sva prava ugrožena".

11:38 Vojislav Šešelj, lider Srpske radikalne stranke, mora da se vrati u Hag po nalogu Tribunala.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala naložilo je Pretresnom vijeću da momentalno opozove odluku o puštanju Šešelja na privremenu slobodu i da naredi njegov povratak u Pritvorsku jedinicu Tribunala u Sheveningenu.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc pozvao je ranije Žalbeno vijeće da usvoji njegovu žalbu na odluku Sudskog vijeća o privremenom oslobađanju lidera SRS Vojislava Šešelja i da odbaci Šešeljev zahtjev da žalba Tužilaštva ne bude prihvaćena, prenio je "Blic".

"Šešelj nije potkrijepio dokazima svoju tvrdnju da žalba Tužilaštva nije zasnovana na validnim pravnim motivima", navodi se u podnesku koji je Bramerc danas uputio Žalbenom vijeću, a koji je objavio Haški tribunal.

"Žalba Tužilaštva kojom se traži poništenje odluke o puštanju Šešelja na privremenu slobodu je primjereno zasnovana na Šešeljevim javnim aktivnostima, koje podrivaju osnove za njegovo privremeno oslobađanje", ističe se u podnesku.

Među tim aktivnostima navedene su Šešeljeve ponovljene izjave da se neće dobrovoljno vratiti u Hag, prijetnje ljudima koji sarađuju sa Tužilaštvom, izjave koje su uvredljive po žrtve, kao i Šešeljeve izjave i ponašanje koji dovode u pitanje humanitarne razloge vezane za njegovo zdrastveno stanje.