GLOBUS

PRUITT Ubistvo novinara proglasiti za ratni zločin

Predsjednik i direktor novinske agencije "Association Press"

Srna

30.3.2015

Predsjednik i direktor novinske agencije "Association Press" (AP) Garry Pruitt pozvao je danas na izmjenu međunarodnih zakona kako bi ubistva ili otmice novinara bili proglašeni za ratne zločine.

Pruit je rekao da je potreban novi okvir za zaštitu novinara koji izvještavaju o sukobima, pošto oni sve češće postaju mete ekstremističkih grupa.

- Nekada je oznaka PRESS na prsluku ili ili PRESS ili MEDIA na vozilima davala određeni stepen zaštite - zato što su izvještače posmatrali kao nezavisne civile koji prenose priču o konfliktu, rekao je Pruitt.

On je dodao da je situacija sada takva da ove oznake povećavaju šanse da novinari postanu mete.

AP je prošle godine izgubio četiri novinara dok su obavljali svoje zadatke.

Širom svijeta u 2014. godini poginuo je 61 novinar, a od 1992. godine nastradalo je više od 1.000 medijskih radnika, navodi se u podacima Komiteta za zaštitu novinara.

Pruit je u obraćanju u Klubu stranih dopisnika u Hong Kongu rekao da treba izmijeniti postojeće međunarodne zakone radi zaštite novinara.

On je predložio stvaranje novog protokola Ženevskih konvencija kako bi ubistvo novinara bilo proglašeno za specifičan ratni zločin.

On je predložio i mijenjanje pojedinih članova statuta Međunarodnog krivičnog suda koji se odnose na ratne zločine, da bi bili obuhvaćeni i novinari.

Pruit je priznao da ove mjere možda ne bi umanjile broj nastradalih novinara, ali bi povećale svijest o ideji da medijski radnici, poput ljekara ili medicinskog osoblja, ne treba da budu mete u ratu.