BIH

Radnici TTU Tuzla ponovo odgodili najavljene proteste pred sjedištem Vlade TK-a

Policija nije dozvolila okupljanje

M. Ahmedić

30.3.2015

Radnici Tvornica transportnih uređaja (TTU) Tuzla ponovo su za danas odgodili najavljene proteste pred sjedištem Vlade TK-a.

Mehmed Terzić, predsjednik Sindikalne organizacije TTU-a kazao je da im policija nije dozvolila u petak, 27. marta, da održe proteste pred sjedištem Vlade TK-a, jer ih nisu, tvrdi, najavili prije na 48 sati, te su ih odgodili za danas.

Međutim, kako kaže, ni danas policija nije dozvolila da izvede radnike pred zgradu kantonalne Vlade, s obzirom da je bio vikend koji se ne računa u tih 48 sati.

-Sada smo bili u MUP TK-a. Policija nam u petak nije dala, kao ni danas da protestujemo pred Vladom TK-a. U petak je bio razlog da mora proći 48 sati od najave protsta, zbog čega smo ih i odgodili. Međutim, ni danas ne daju, jer kažu, navodno, vikend se ne ubraja u tih 48 sati. Ako oni ne rade vikendom, znači, vrijeme stane - kazao je Terzić.

Naglasio je da su se nadali da će ih možda u međuvremenu premjer Bego Gutić (SDA) primiti na sastanak, kako bi pokušali, kako kaže, iznaći rješenje za gladne radnike, ali do toga još uvijek nije došlo.

-Mi smo gladni, kako im više nije jasno. Hoćemo da radimo i zato tražimo bar jednu isplatu plate i 30 posto decembarske plate, da imamo od čega živjeti, kao i nešto novca za repromaterijal. Samo na taj način možemo živjeti i zarađivati buduće plate. Policija nam za sada ne da da izađemo, ali mi nećemo odustati. Proći će i tih 48 sati, koji će onda izgovor naći. Svi radnici sada štrajkuju u krugu tvornice, a dogovorit ćemo se kad ćemo izaći na proteste pred Vladu - podvukao je Terzić.

Podjesćamo, 300 radnika TTU-a su 6. marta tekuće godine zaustavili proizvodnju u ovoj tvornici zbog neipslaćene tri plate, kao i nedostatka repromaterijala, te stupili u štrajk upozorenja, a zatim su u srijedu, 25. marta, stupili u generalni štrajk pred zgradom Vlade TK-a.