BIH

Osumnjičene spektakularno hapse i preko noći puštaju na slobodu, a VSTV ne reaguje

Sjednica Doma naroda u Parlamentu BiH

A. L.

30.3.2015

14.20 Nakon obavljene rasprave o Izvještaju o provođenju općih izbora 2014. godine., delegati su jednoglasno usvojili zaključak Ustavnopravne komisije Doma naroda, kojim je predloženo formiranje interresorne radne grupe, koja će biti zadužena da pripremi izmjene Izbornog zakona.

Imenovanjem članova u zajedničke komisije oba doma Parlamenta BiH i imenovanjem članova delegacija završena je sjednica Doma naroda Parlamenta BiH.
Nakon obavljene rasprave o Izvještaju o provođenju općih izbora 2014. godine., delegati su jednoglasno usvojili zaključak Ustavnopravne komisije Doma naroda, kojim je predloženo formiranje interresorne radne grupe, koja će biti zadužena da pripremi izmjene Izbornog zakona.
 
Imenovanjem članova u zajedničke komisije oba doma Parlamenta BiH i imenovanjem članova delegacija završena je sjednica Doma naroda Parlamenta BiH.

13:20 U toku je rasprava o Izvještaju o provođenju općih izbora 2014. godine. Predsjednik CIK-a Stjepan Mikić je, između ostalog, kazao da postoji niz otvorenih pitanja koje treba riješiti u smislu temeljne izmjene Izbornog zakona, a možda je potrebno donijeti potpuno novi zakon.

Predložio je Domu da se pristupi imenovanju interresorne radne grupe i da se krene s radom.

Halid Genjac, delegat Kluba bošnjačkog naroda, kazao je da je u izvještaju jasno ukazano na probleme te da je potrebno pristupiti njihovom rješavanju.

- Birački odbor ostaje gorući problem, a za javnost predstavlja i problem u dužini objave rezultata izbora- rekao je Genjac dodajući da kao polaznu osnovu u pripremi izmjena Izbornog zakona treba uzeti pozitivna rješenja do kojih je došla prethodna interresorna radna grupa.

12:10 Delegati raspravljaju o Godišnjem izvještaju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH za 2013. godinu.

Mario Karamtić, delegat Kluba hrvatskog naroda, kazao je da je pomenuti izvještaj korektno napisan. No, osvrnuo se na to, kako je rekao, da smo svjedoci spektakularnih hapšenja i puštanju osumnjičenih na slobodu preko noći, a da VSTV ne reaguje.
 
- Uhapšeni u aferi "Gibraltar" pušteni su na slobodu, a riječ je o izvlačenju novca preko "off shore" računa što je istražila slovenska i austrijska policija, a tužitelj preda optužnicu na engleskom jeziku. Pozdravljam rješavanje zaostalih predmeta, ali moram primijetiti da, kad je u pitanju mali čovjek, sve se brzo riješi - rekao je Karamatić.
 
U raspravi, na rad VSTV-a svoje primjedbe iznijeli su i delegati iz Kluba srpskog naroda, tako da na kraju Godišnji izvještaj VSTV-a nije prihvaćen.
 
11:55 Dom naroda nije usvojio u prvom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH. Za usvajanje ovog Prijedloga glasalo je deset delegata dok je pet delegata iz RS glasalo "protiv" čime nije postojala entitetska većina iz RS.
 
Usvojen je zaključak kojeg je predložio Kolegij Doma naroda, kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH da u što kraćem roku predloži izmjene pomenutog zakona.
 
Halid Genjac, delegat iz SDA, nije krio razočaranje što ovaj zakon nije usvojen u prvom čitanju.
 
- Podržat ću zaključak, ali mislim da je zakon sadržavao kvalitetne izmjene koje se odnose na prekogranični kriminal, trgovinu ljudima....Velika je šteta da zakon nije podržan u prvom čitanju. Prigovor da je riječ o oduzimanju nadležnosti od RS ne stoji.Od gotovog pravimo veresiju, tražimo od Vijeća ministara da uradi nešto što je urađeno- rekao je Genjac.

11:20 Počela je sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, koja je prekinuta 17. marta zbog nedostatka kvoruma. Sjednici tada nisu prisustvovala tri delegata iz Kluba srpskog naroda, Sredoje Nović i Nebojša Radmanović iz SNSD-a i Dragutin Rodić iz DNS-a.

Dogovor o nastavku sjednice je postignut tako da na dnevnom redu neće biti izbor članova u Zajedničku komisiju za nadzor nad radom OSA-e iz ovog Doma. Iz SNSD-a su ranije iznijeli primjedbe na izbor članova u pomenutu komisiju i zahtijevaju da se ispoštuju principi koji su do sada važili u formiranju zajedničkih komisija Parlamenta BiH.

Prema ranije predloženom dnevnom redu, Dom naroda bi trebao razmatrati Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH. Članovi Kolegija Doma naroda nisu postigli saglasnost o predloženom zakonu koji je Dom razmatrao u prethodnom sazivu, u julu prošle godine, kada prilikom glasanja nije dobio entitetsku većinu delegata iz RS-a.

Delegati bi trebali razmatrati i Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća(VSTV) BiH za 2013., kao i Izvještaj o provođenju općih izbora 2014. godine, koji je pripremila Centralna izborna komisija(CIK) BiH.

Predviđen je i izbor članova zajedničkih komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH iz Doma naroda i imenovanje članova delegacija Parlamentarne skupštine BiH iz ovog Doma.

10:45 Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamenta BiH je na današnjoj sjednici utvrdila da postoji ustavni osnov i usklađenost sa pravnim sistemom, kada je riječ o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koji je u Dom naroda stigao iz Predstavničkog doma, a kojeg je u parlamentarnu proceduru uputio Klub poslanika Saveza za bolju budućnost (SBB).

Četiri člana Ustavnopravne komisije i to Halid Genjac i Safet Softić iz SDA te Sredoje Nović (SNSD) i Dragutin Rodić iz DNS-a glasali su "za" dok su Bariša Čolak i Ljilja Zovko iz HDZ-a BiH glasali "protiv".

Suština ovog prijedloga je brisanje člana 48 pomenutog zakona, kojim se ukida jednogodišnja naknada odnosno takozvani "bijeli hljeb" za izabrane i imenovane zvaničnike nakon prestanka mandata. Prema računici do koje je došao SBB, ukidanjem ove povlastice samo na državnom nivou uštedjelo bi se oko 6,5 miliona KM.

Član Komisije Bariša Čolak(HDZBiH), kazao je tokom rasprave, između ostalog, da je riječ o važnoj materiji koju ne treba prelamati preko koljena.

- Morali bismo biti oprezni kod zauzimanja stavova da se ne napravi greška. Kada je riječ o uštedama treba imati u vidu kompletan izvještaj Vijeća ministara BiH u kojem su iznesene potpuno drugačije cifre od onih koje su iznesene u javnosti - rekao je Čolak.

Sredoje Nović, član Komisije iz SNSD-a smatra da ovo pitanje treba sistemski riješiti te da parcijalna rješenja mogu izazvati neugodnu situaciju.

- Zašto ne bismo izvršili izmjene Ustava pa onda krenuli u izmjene zakona da pokažemo da smo legalisti. Mislim da je taj redoslijed korektan- rekao je Nović.

Damir Arnaut, poslanik SBB-a u Predstavničkom domu je u ime predlagača izmjene zakona, podsjetio da je Predstavnički dom u redovnoj proceduri razmatrao ovaj zakon i da je Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma podržala ustavni osnov.