GLOBUS

Oland: Radom prevazići izborni neuspjeh

Nakon pobjede partije UMP i njenih saveznika

Srna

30.3.2015

Francuski predsjednik Fransoa Oland zatražio je od vlade da nastavi rad istim kursom da bi socijalisti prevazišli neuspjeh na regionalnim izborima, na kojima su u drugom krugu pobjedili partija UMP i njeni saveznici.

Francuski premijer Manuel Vals je, priznajući poraz svog tabora, obećao da će uložiti dvostruko veće napore u jačanju privrede i da će narednih dana uslijediti mjere koje će doprinijeti otvaranju većeg broja radnih mjesta.

Vals je dodao da je popularnost Nacionalnog fronta znak dugotrajnog nezadovoljstva i da svi treba da izvuku pouke iz toga.

Prema njegovim riječima, nezaposlenost je glavni izvor nezadovoljstva koje je izraženo na ovim izborima. Dvije godine uoči predsjedničkih izbora, ljevica je pretrpjela težak poraz na ovim regionalnim izborima.

Opoziciona partija Unija za narodni pokret (UMP), čije je lider bivši predsjednik Francuske Nikola Sarkozi, pobjedila je u najmanje 65 departmana, dok je prije toga držala 41 departman.

I ekstremno desničarski Nacionalni front, na čijem čelu se nalazi Marin le Pen, ostvario je bolji rezultat nego što je imao ranije, dok su vladajući socijalisti i njihovi saveznici izgubili oko 30 departmana, prenose mediji.

Nacionalni front je osvojio značajan broj poslaničkih mjesta, ali nema vlast ni u jednom departmanu. Marin le Pen je rekla da je to istorijski dan za njenu stranku.

Ovi izbori su smatrani testom za predsjedničke izbore koji se održavaju 2017. godine.

U dva najveća grada u Francuskoj, Parizu i Lionu, juče se nije glasalo.