BIH

Optužnica za ubistvo Vedrana Puljića u Širokom Brijegu pred sudom u Zagrebu 9. aprila

Oliver Knezović optužen za ubistvo navijača FK Sarajevo

Fena

30.3.2015

Zagrebački Županijski sud 9. aprila raspravljat će o osnovanosti optužnice protiv Olivera Knezovića čiji je kazneni progon, zbog ubistva navijača FK Sarajevo u jesen 2009. u Širokom Brijegu, BiH prepustila hrvatskom pravosuđu.

Kako Knezović ima hrvatsko državljanstvo i prebivalište u Zagrebu njegov je kazneni progon preuzelo zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo koje ga tereti za ubistvo navijača Vedrana Puljića, ali i za šest pokušaja ubistava te dovođenje u opasnost "opće opasnom radnjom ili sredstvom".

Optužno vijeće na sjednici, koja će se održati pod predsjedavanjem sutkinje Gordane Mihalel Grahovac, optužnicu može potvrditi, odbaciti ili vratiti tužilaštvu na doradu.

Sjednica je zakazana za 12:30 sati.

U optužnici koju je u februaru zaprimio zagrebački Županijski sud stoji da je Knezović 4. oktobra 2009. u Širokom Brijegu, ispred nogometnog stadiona gdje se trebala odigrati utakmica s gostima iz Sarajeva, tokom navijačkog sukoba policajcu iz korica istrgnuo službeni pištolj, istrčao na cestu i s pedesetak metara ispalio deset hitaca prema većem broju navijača Sarajeva, ali i policajcima i okupljenim građanima Širokog Brijega.

Osim Puljića koji je odmah preminuo od hitca u glavu, Knezović je dvojici navijača Sarajeva nanio teške ozljede opasne po život pogodivši ih u bedro, odnosno grudni koš. "Tereti ga se i da je još četiri osobe ozlijedio pogodivši jednu osobu u desnu ruku, drugoj nanio prostrijelne rane lijeve strane vrata, treću pogodio u desnu potkoljenicu, a četvrtu osobu u lijevu natkoljenicu", ističe Županijsko državno odvjetništvo.

Iako se Knezović istog dana predao policiji i priznao da je pucao na navijače Sarajeva, pripadnike skupine Horde zla, nedugo nakon toga pobjegao je iz zatvora u Širokome Brijegu što su mu omogućila dvojica policajaca koji su osuđeni na pet mjeseci zatvora, ali su im presude nakon žalbi već dva puta ukinute.

Krajem oktobra 2009. Knezović je u Zagrebu uhapšen temeljem međunarodne potjernice, no kako BiH Hrvatskoj tada još nije prepustila njegov kazneni progon pušten je na slobodu, nakon što je na Županijskom sudu dokazao da je hrvatski državljanin.