GLOBUS

Assad: Islamska država se proširila od početka američkih zračnih udara

U razgovoru za američku tv stanicu CBS

Fena

30.3.2015

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad izjavio je u razgovoru za američku tv stanicu CBS kako se tzv. Islamska država (IS) proširila od početka američkih zračnih udara.

Govoreći u programu "60 Minutes" Assad je naglasio kako zračni udari donose lokalnu korist, ali u cjelini IS se proširio otkako su počeli napadi. Američko-arapska koaliciji je izvela više od 800 napada na položaje Islamske države, no najnovije karte pokazuju da se njezin teritorij samo u Siriji gotovo udvostručio. Širi se i u Iraku i Libiji.

- Prema posljednjim procjenama IS privlači oko 1.000 novih članova mjesečno u Siriji - istaknuo je sirijski predsjednik.

Bashar al-Assad se još jednom osvrnuo na nedavnu izjavu američkog državnog tajnika Johna Kerryja koji je poručio kako će SAD morati stupiti u pregovore s Assadom kako bi došlo do političke promjene.

- Napustit ću kormilo zemlje kada više neću imati podršku naroda - poručio je sirijski predsjednik dodavši: "Ja se ne bavim nagađanjima, ja osjećam i znam da je narod uz mene".