GLOBUS

Danas u Švicarskoj završni pregovori sa Iranom za postizanje okvirnog sporazuma

Razgovori traju skoro godinu i pol

Fena

30.3.2015

Šest velikih sila i Iran danas bi trebalo da na pregovorima u Lozani otklone preostale prepreke za postizanje okvirnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Rok za dogovor ističe sutra.

Poslije godinu i po teških pregovora u Ženevi, Beču, New Yorku i Lozani, pregovarači su riješeni da postignu prvi kompromis, osnovu za postizanje konačnog sporazuma do 30. juna.

Cilj pregovora je da Iran obeća da neće napraviti atomsku bombu, a zazuvrat će mu biti ukinute međunarodne sankcije koje godinama guše iransku privredu i odnose Teherana sa svijetom.

Šef britanske diplomatije Philip Hammond izrazio je sinoć nadu da će sporazum biti postignut za nekoliko sati, pod uvjetom da atomska bomba bude "van dohvata" Irana.

Jedna od ključnih tačaka je broj centrifuga za obogaćivanje uranija.

Iran je, po diplomatskim izvorima, prihvatio da smanji broj centrifuga s 19.000 na 6.000.

U Lozanu će se danas sastati ministri inozemnih poslova Irana i grupa 5 plus 1 (stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a - SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska, plus Njemačka).

Na sastanku se očekuju šefovi diplomatija Irana Muhamed Džavad Zarif, SAD John Kerry, Rusije Sergej Lavrov, Kine Wang Ji, Velike Britanije Philip Hammond, Francuske Laurent Fabius i Njemačke Frank-Walter Steinmeier.