GLOBUS

JEMEN Zračni udari se nastavljaju do Hadijevog povratka na vlast

Saudijsci uz jemenskog predstavnika

(J.Be.)

30.3.2015

Zračni udari u Jemenu koje predvodi Saudijska Arabija nastavit će se sve dok vlast ponovno ne preuzme jemenski predsjednik Abd-Rabu Mansur Hadi koji je u četvrtak otišao iz zemlje, rekao je glasnogovornik saudijske vojske.

Rijad je objavio u četvrtak da je Saudijska Arabija zajedno s još devet sunitskih muslimanskih zemalja počela zračne udare na šijitsku miliciju Hutija u Jemenu. Hutiji su povezani s Iranom, glavnim saudijskim regionalnim neprijateljem. Službeni Teheran tvrdi da ne pomaže Hutijima, ali je oštro osudio muslimansku ofanzivu, prenosi index.hr.

- Stvorit ćemo uslove da predsjednik i njegova vlada vode zemlju - rekao je brigadni general Ahmed Aseri, glasnogovornik koalicijskih snaga.

U razgovoru s malom skupinom novinara nakon redovne konferencije za novinare u Rijadu Aseri je rekao da su napadi uspjeli zaustaviti napredovanje Hutija prema gradu Adenu te da se pritisak na tu skupinu vrši širom zemlje.

- Osjećamo kako oni iz dana u dan slabe. Nastavljamo vršiti pritisak kako bismo ih zaustavili. Vjerujemo da će se stanje oko Adena iz dana u dan popravljati - rekao je.

Hadiju lojalne snage sukobile su se u nedjelju s Hutijima u predgrađu toga lučkoga grada, posljednjega važnog uporišta odsutnoga predsjednika.