BIH

Uvezivanje staža radnika "Borca" koči Porezna uprava?

Zaposlenici Tvornice konfekcije danas protestiraju

K. KAVAZOVIĆ

30.3.2015

Radnici Tvornice konfekcije "Borac" u Travniku koji čekaju na uvezivanje staža, danas će protestirati. Okupit će se u 9 sati ispred kapije firme, a potom će protest nastaviti ispred zgrade Vlade Srednjobosanskog kantona u Travniku.

Bez primanja

- Od 177 radnika čiji status nije riješen, samo ih je 16 radno angažirano. Oni su bez primanja i možemo reći i gladni i žedni. Među ovih 177 su 42 radnika koji su stekli pravo na penziju, ali i 40 teško oboljelih radnica, kojima se treba riješiti status - kazao nam je Bakir Hadžijunuzović, direktor Konfekcije "Borac".

Za razliku od drugih kompanija u BiH u kojima radnici traže novčana sredstva, Konfekcija raspolaže novcem koji je dovoljan za uvezivanje staža.

- Prodajom hotela "Lipa" Konfekcija “Borac” ostvarila je 3 miliona KM, od čega su, nakon izmirivanja obaveza, ostala 2,3 miliona KM. Uprava društva namjerava da od tih sredstava uveže radni staž radnicima Konfekcije - kazao nam je Hadžijunuzović.

No, Program zbrinjavanja je u jednom dijelu neostvariv, jer Porezna uprava Federacije BiH insistira na potpunom provođenju zakona i izmirivanju svih obaveza, čega su svjesni i u Konfekciji "Borac".

Iz Sindikata "Borca" navode da očekuju da imaju jednak status kao radnici nekih tvornica namjenske industrije kojima im je staž uvezivan iz sredstava tzv. iračkog duga.

Izmirene obaveze

- Penziono i zdravstveno je riješeno i obaveze su izmirene. Prije sedam dana, dobili smo informaciju da Porezna uprava FBiH koči i da naši radnici zbog toga ne mogu ostvariti svoja prava. Zbog toga smo donijeli odluku da 30. marta izađemo na proteste - potvrdio nam je Samir Zahirović, sindikalni povjerenik.

Zbrinuto više od 1.000 osoba

Nakon neuspjele privatizacije i raskida privatizacijskog ugovora, domaći kapital spasio je više od 1.000 radnih mjesta. Nekadašnji radnici rade u svojim pogonima u firmama "Fortitudo" i "Masterfashion" te u "Securitasu". Ove investicije i spas radnih mjesta sačuvali su kakav-takav socijalni mir u Travniku.