KOLUMNE

Barca čeka Dijamanta

Edin Džeko

H. K.

30.3.2015

Najbolji fudbaler Bosne i Hercegovine Edin Džeko briljantnom predstavom s tri pogotka protiv Andore zadržao je šanse naše A-selekcije za plasman na Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine.

Iako na terenu nismo izgledali moćno protiv jedne od najgorih selekcija Starog kontinenta, Dijamant je pokazao zašto su za njegove usluge zainteresirani mnogi evropski velikani.

U svom 70. nastupu u dresu "Zmajeva" najbolji strijelac u historiji fudbalske reprezentacije BiH pogađao je u 13., 49. i 62. minuti, zaokruživši svoj broj pogodaka u državnom dresu na 41.

Član engleskog Mančester sitija možda već ovog ljeta promijeni sredinu i pridruži se velikoj Barceloni, jer, prema pisanju katalonskog "Sporta", Blaugrana je ozbiljno zagrizla za usluge bh. napadača.

Džeko je rođen u Sarajevu 17. marta 1986. godine. Prošao je omladinsku školu Željezničara, a za prvi tim iz Zvorničke 27 zaigrao je 2003. U karijeri je još nastupao za češke Teplice, njemački Volfsburg, gdje je proglašen za najboljeg igrača svih vremena. Nastupao je za U19 I U21 selekcije naše države, a za A-tim igra od 2007.