KOLUMNE

Vratite Zmaja u BiH!

Komentar dana

Almasa HADŽIĆ

30.3.2015

Muhamed Bego Gradaščević, jedan od najbližih živih srodnika čuvenog Husein-kapetana Gradaščevića, potvrdio je za naš list da ne postoji nijedna administrativna prepreka za prenošenje posmrtnih ostataka njegovog čuvenog pretka iz Turske u BiH.

Tačnije, iz Istanbula, gdje je ukopan, u Gradačac, gdje je rođen.

Inicijativa gradačačkog „Preporoda“ za prenošenje posmrtnih ostataka posljednjeg gradačačkog kapetana, koji je 1831. godine predvodio pokret za autonomiju BiH od turskog carstva i tako se svrstao u red najznačajnijih historijskih ličnosti bošnjačkog naroda, stara je punih 25 godina.

Sve prepreke koje su stajale na putu toj ideji, zahvaljujući upravo Begi Gradaščeviću i „Preporodu“, prevaziđene su odavno i pitanje je samo volje vlasti hoće li i kada će ona biti realizirana.

Za prenošenje posmrtnih ostataka Husein-kapetana u BiH nisu potrebni milioni niti stotine hiljada maraka. Također, za gradnju turbeta u kojem bi bio i njegov mezar potrebna su minimalna sredstva koja su, da se ne lažemo, do sada nebrojeno puta mogla biti osigurana.

Finansiralo se iz državne kase nakon rata sve i svašta, počev od seoskih korida, konjskih utrka i vašara, do nepotrebnih putovanja samoproglašenih kulturnjaka i njihovih političkih mecena po svijetu. Ali, stvarne želje da se finansira ova, za bh. tradiciju i identitet Bosne ključna inicijativa nema. Koga je to strah mrtvog Zmaja od Bosne?!

Mezar Husein-kapetana Gradaščevića u njegovom rodnom Gradačcu bio bi činjenica koja svjedoči da je ideal samostalne BiH daleko stariji od datuma na partijskim pristupnicama današnjih samoproglašenih bosanskih vođa i lidera. I bio bi trajna opomena onima koji u ime BiH danas pristaju na tuđe tutorstvo i ucjene.