GLOBUS

Jemen: U borbama između plemena i pobunjenika poginulo 38 osoba

U blizini naftne zone

Autor:Fena

29.3.2015

U borbama koje su se danas vodile između boraca sunitskih plemena i šiitskih pobunjenika i njihovih saveznika u blizini naftne regije na jugu Jemena poginulo je najmanje 38 osoba, prema plemenskim izvorima i službama sigurnosti.

Sukobi su izbili kada su plemenski borci napali pobunjenički položaj u Nukubu, u blizini naftne regije Usajlan, u pokrajini Šabva, prema istim izvorima.

- Huti i njihovi saveznici su izgubili 30 ljudi u borbama koje su koštale života osam pripadnika plemena - saopćio je novinskoj agenciji AFP izvor službi sigurnosti. 

Ovaj prvi bilans je potvrdilo nekoliko plemenskih izvora, prema kojima su napadnuti položaj držale šiitske milicije povezane s Iranom i vojnika odanih bivšem jemenskom predsjedniku Aliju Abdelu Salehu.

Arapska koalicija koju predvodi Saudijska Arabija povela je u četvrtak vojnu intervenciju u Jemenu izvodeći zračne napade protiv pobunjenika Huta i njihovih saveznika, koji kontroliraju glavni grad Sanaau i napreduju prema uporištu predsjednika Abda Rabba Mansura Hadija.

Hadi se trenutno nalazi u Saudijskoj Arabiji. Njegov ministar vnjskih poslova Rijad Jasin, rekao je u subotu da se jemenski predsjednik neće vratiti "trenutno" (u Jemen), situacija se mora prije svega stabilizirati.