GLOBUS

Na vidiku sporazum o ključnim elementima iranskog nuklearnog programa

Riječi zapadnih diplomata

Fena

29.3.2015

Iran i šest velikih sila su na putu da postignu sporazum o nekoliko tačaka iranskog nuklearnog pitanja, rekle su u nedjelju zapadne diplomate, dva dana prije roka za postizanje sporazuma.

Jedna od ovih tačaka odnosi se na broj centrifuga (mašina za obogaćivanje urana), koji bi Iran trebalo da prihvati smanjen na 6.000 ili manje, prema jednom od ovih izvora. Iran trenutno raspolaže sa oko 19.000 centrifuga, od kojih je polovina aktivna.

Osim toga Teheran bi trebalo da prihvati da izveze sve ili polovinu zaliha urana slabije obogaćenog, koji se penje na oko 8.000 tona.

Pored toga, podzemno postrojenje Fordo, u blizini svetog grada Qom, je prestalo bogatiti uran, prema drugom diplomati, što ukazuje da bi postrojenje moglo raditi za druge usluge.

Ovi kompromisi nisu još aktivni i stvari bi se mogle promijeniti, upozorile su diplomate.

- Pojedinosti su još unutar pregovaračkog ureda i niko ne dozvoljava da se iznesu, rekao je iranski diplomata.

- Međutim, činjenica da zadržavamo naše obogaćivanje, koliki bio broj centrifuga, nijedno postrojenje, posebno ne Fordo, su osnove naših pregovora, rekao je on.

Pitanje obogaćivanja urana je u srcu pitanja iranskog nuklearnog programa. Velike sile (Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska, Rusija, Kina i Njemačka) žele biti sigurne da Iran neće razviti atomsku bombu, čvrsto kontrolirajući njegove nuklearne aktivnosti. U zamjenu za to će međunarodne sankcije koje guše iransku ekonomiju već godinama, postepeno biti skidane.