BIH

Gorivo u FBiH ponovo poskupljuje za 5 feninga

Novi udar na potrošače poslije vikenda

A. Nu.

29.3.2015

U Federaciji BiH gorivo će ponovo poskupjeti za pet feninga, potvrđeno je za "Avaz" iz Federalnog ministarstva trgovine. Kako su nam kazali, ove sedmice dobili su desetak zahtjeva za povećanje cijena, pa su korekcije moguće već poslije vikenda, kada u Ministarstvu očekuju da bi i ostali distributeri mogli poslati zahtjeve.

Nakon ovog, drugog poskupljenja goriva u posljednjih petnaestak dana, litar dizela u Federaciji BiH trebao bi u prosjeku koštati oko 2,10 KM, a benzina oko dvije marke.

Dok u FBiH najavljuju poskupljenja, niko od nadležnih ne reagira. Građani kažu da se u našoj zemlji, u odnosu na kretanja na svjetskom tržištu, cijene spuštaju nakon nekoliko mjeseci zakašnjenja, dok na poskupljenja treba čekati dvije do tri sedmice. Osim toga, nisu zadovoljni ni trenutnom cijenom goriva, koja je povećana samo u našoj zemlji.

Drugu sedmicu zaredom padaju cijene goriva u Hrvatskoj. Nevjerovatno pojeftinjenje od čak 39 lipa zabilježeno je po litru autoplina, dok je litar eurosupera 95 jeftiniji za sedam lipa. Također, litar eurodizela u utorak je pojeftinio između 10 i 12 lipa, ovisno o kompaniji.

U posljednjih mjesec cijena sirove nafte na svjetskim tržištima pala je za 10,41 posto.

Uprkos ovim činjenicama, iz resornog ministarstva pojašnjavaju da kretanje cijena nafte na globalnom nivou ne mora automatski značiti promjenu cijena na lokalnom tržištu, zbog toga što je u BiH na snazi slobodno formiranje cijena.