NOGOMET

Milomir Odović: Najbolji slikar među nogometnim trenerima

Šef stručnog štaba Željezničara

D. ZEBA

29.3.2015

Milomir Odović vratio je osmijeh na lica navijača Željezničara. Na startu proljetnog dijela Premijer lige Bosne i Hercegovine tim s Grbavice deklasirao je Olimpic, a potom na teškom gostovanju u Širokom Brijegu odigrao neriješeno i na taj način ostao u utrci za šampionsku titulu i izlazak u Evropu.

Kompaktna ekipa

Kao i obično, iskusni nogometni stručnjak, koji je u karijeri, pored sarajevskih "Plavih", vodio Slaviju, Velež, GOŠK, Zvijezdu, Rudar iz Kaknja i Čelik, zasluge za posljednje uspjehe pripisuje nogometašima i upravi kluba.

- Ljudi iz kluba procijenili su da sam u ovom trenutku dobro rješenje na klupi. Idemo korak po korak. Zaista se dobro osjećam u Želji. Na početku smo stvaranja dobrog tima. Nadam se da ćemo imati priliku da kroz drugi dio prvenstva izađemo u Evropu te da se u ljetnom prijelaznom roku pojačamo i napravimo novi iskorak.

Drago mi je da smo doveli igrače koji su se u ovom trenutku zaista i dokazali kao pojačanja. Znao sam kvalitete Dejana Uzelca, Zorana Kokota i Ognjena Đelmića, oni sada imaju svoju ulogu u Želji - kaže Milomir.

Šef struke najtrofejnijeg bh. nogometnog kolektiva nada se nastavku dobrih rezultata te da će navijači imati još mnogo razloga za radost.

- Mnogo smo napravili, ali ima još dosta stvari na koje možemo utjecati kako bismo napravili kompaktnu ekipu i iskoristili individualnu vrijednost igrača. Ima ih i mladih i kvalitetnih. Tu, naravno, mislim, prije svega, na Riada Bajić, ali i na još četiri kvalitetna nogometaša iz njegove generacije. Nemojte da Bajića mnogo hvalimo. Momak je potencijal i može još mnogo napraviti. Što je najbitnije, čvrsto je na zemlji i ništa mu nije teško - nastavlja Odović.

Prve nogometne korake Milomir je napravio u Slozi iz Ilijaša. Kao talentirani junior, prešao je u Željezničar.

- To je za mene bilo ostvarenje sna. U Ilijašu, tradicionalno, svi navijaju za tim s Grbavice. Prije mene, Dušan Bajić i Branimir Jelušić nastupali su za Želju. Nakon što sam odigrao jednu sezonu, potpisao sam ugovor za prvi tim, za koji sam nastupao više od deset godina - kaže šef stručnog štaba Željezničara.

Visočka Bosna

Popularni Oda naglašava da je, po povratku iz vojske, imao sreću da je zatekao igrače iz šampionske generacije.

- Od njih sam mnogo učio. Neprocjenjivo je iskustvo bilo trenirati i igrati s Bradićem, Katalinskim, Bećirspahićem, Jankovićem, Kojovićem... Tada su se izuzetno poštovali stariji igrači. Dohvaćao sam im lopte i kopačke, jer su nas tako odgajali.

Neostvarena želja mi je to što sa Željom nisam osvojio šampionski pehar, a bili smo blizu tog velikog uspjeha - kaže Milomir, koji je, nakon Grbavice, igrao u Austriji, a karijeru je završio u visočkoj Bosni.

Posebno mu je drago što ga je trenirao Ivica Osim, kojeg smatra jednim od najboljih nogometnih trenera svih vremena, ne samo na prostoru bivše Jugoslavije.

- Svaki sat i dan rada sa Švabom je zlata vrijedan. Teško je prepričati koliko čovjek od njega može naučiti o nogometu. Ipak, najveća je vrijednost kada usvojite njegov pristup i gledanje na život - ističe 61-godišnji Odović.

Inače, Milomir važi za najboljeg slikara među nogometnim trenerima.

- Kada sam bio mlađi, bavio sam se slikarstvom. To je moja druga ljubav. Svojevremeno sam imao dilemu da li da upišem srednju umjetničku školu, koja bi me sigurno odvojila od nogometa. Ipak, prevladala je ljubav prema nogometu.

Sada nemam previše vremena da pratim šta se dešava u umjetnosti. Sve svoje radove poklonio sam prijateljima. Od naših slikara, najdraži su mi Berber i Zec. Pratim umjetnost od samih početaka, od Đota preko klasika kao što su Rafaelo, Mikelanđelo... - kaže Odović.

Meši želim sreću

Treneru Željezničara drago je što je priliku da vodi nogometnu reprezentaciju BiH dobio još jedan bivši prvotimac "Plavih" - Mehmed Baždarević.

- Meša je sa pravom tu gdje jeste. Volio bih da je dobio ugovor na duži period, jer je u ovom trenutku zaista nezahvalno insistirati na tome da se plasira na Evropsko prvenstvo s obzirom na bodovni saldo. Želim mu svu sreću - kaže Odović.

Sin Nikola u Njemačkoj

Odović je u sretnom braku sa Snježanom. U posljednje vrijeme mnogo im nedostaje sin Nikola, koji je krenuo očevim stopama i već nekoliko mjeseci je član njemačkog nogometnog niželigaša Halea.

- Navikli smo da je Nikola s nama, ali kako se opredijelio za sport, to je sasvim normalno. Svake večeri se čujemo. Ako nastavi dobro raditi, sigurno je da za nekoliko godina može mnogo napredovati. Njemačka je dobra za naše igrače, jer je sport uređen - kaže Milomir.