BIH

Vozi i u devetoj deceniji, a nikada nije doživio udes

ŽIVOT Dimitrije Škrba iz Trebinja aktivan vozač i u poznim godinama

Autor:P. MUCOVIĆ

29.3.2015

Dimitrije Škrba, rođeni Stočanin s trebinjskom adresom, jedan je od najstarijih vozača na području Hercegovine. Ovaj vremešni gospodin, iako je 4. januara napunio 87 godina, još je aktivni vozač.

Produžio dozvolu

Kako nam sam kaže, prije nekog vremena produžio je vozačku dozvolu na još dvije godine, koliko je maksimum u njegovim godinama, a namjera mu je da vozi i duže ako ga zdravlje bude služilo kao do sada.

- Rodio sam se davne 1928. godine i cijeli svoj radni vijek proveo sam u ugostiteljstvu. Bio sam šef raznih hotela i restorana, čak sam jedno vrijeme živio i u Africi - počinje svoju životnu priču čika Dimitrije i dodaje da mu je supruga umrla prije nekoliko godina te da sada živi sam.

Ima kćerku Slađanu, koja živi u Americi, i dvoje unučadi, koji su mu najveća životna radost.

Dimitrija u Trebinju svi poznaju, a naročito radnici parking servisa i konobari.

- Svako jutro dođem ovako do grada, popijem kaficu s prijateljima, popričam, kupim što mi treba i kući - kaže Dimitrije.

On je vozač više od četrdeset godina i nikada nije doživio saobraćajnu nezgodu.

- Vozački ispit položio sam 1972. godine, mnogi će reći kasno, ali takvo je vrijeme bilo. Položio sam od prve, a tada se polagalo u Mostaru i nije bilo baš lako. I tada su mnogi padali i polagali i po nekoliko puta - sjeća se Dimitrije.

Dodaje da je svoj prvi automobil, Škodu, kupio prije nego što je položio vozački ispit.

Uzgaja pčele

- Sada vozim Opel Corsu i ona mi je taman. Ne idem baš na duge relacije. Najviše vozim od moje kuće u Zasadu (trebinjsko naselje, op. a.), do grada i nazad. Ponekada, kada je lijepo vrijeme, kao sada, odem do Stoca, koji je udaljen 80 kilometara odavde, obiđem svoju kuću tamo, nađem sa s prijateljima, popijem kaficu, produžim do Dola, gdje imam nekoliko košnica pčela, obiđem i njih i nazad - kaže Dimitrije.

Prisjećajući se svojih vozačkih početaka, kaže da je uvijek bio veoma savjestan vozač, a takav je i danas.

- Nikada nisam napravio udes. Desilo mi se nekoliko puta kada sam se okretao u Dolu u jednoj uskoj ulici da malo zagrebem auto, ali saobraćajnu nesreću nisam nikada doživio. Ni da sam ja bio kriv, ni da je mene neko udario, a kažu mi da je to prava rijetkost, pogotovo danas, kada su ulice pune svakakvih vozača - govori Dimitrije.

Poruka mladim vozačima

Jednog od najstarijih vozača Trebinja upitali smo koji je njegov savjet mladim vozačima.

- Preporučio bih mladima da voze oprezno i da se pridržavaju saobraćajnih propisa, jer znakovi nisu postavljeni slučajno. Trebaju dobro otvoriti oči, jer, kako se kaže, ja znam kako ja vozim, ali ne i kako vozi onaj iz suprotnog smjera - poručio je Dimitrije.