BIH

Bošnjačke vođe drže ključ borbe protiv ISIL-a

Mladen Ivanić, čelnik Predsjedništva BiH, u Novom Sadu

Srna

29.3.2015

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je jučer u Novom Sadu da se u BiH "ključ bitke protiv islamskog terorizma oličenog u Islamskoj državi (ISIL) nalazi u rukama političkih i religijskih vođa bošnjačkog naroda".

- Oni moraju biti svjesni da su upravo muslimani u svijetu najveće žrtve terora Islamske države. Upravo bi Bošnjaci bili najveće žrtve ukoliko bi radikalni islam, odnosno ISIL, prodro u BiH - izjavio je Ivanić.

On je rekao da se političke i religijske vođe Bošnjaka sve više distanciraju od islamskog terorizma, što je posebno uočljivo nakon najnovijih ekstremističkih poteza Islamske države.

- Ujedno su se i institucije BiH najozbiljnije uključile u bitku protiv Islamske države, a pred pravosudnim organima BiH u toku su procesi zbog terorističkih napada na policijsku stanicu u Bugojnu i na američku Ambasadu u Sarajevu - rekao je Ivanić.

Istakao je da nadležni organi BiH imaju ozbiljnu saradnju sa stranim obavještajnim agencijama na planu borbe protiv terorizma.

- Osim toga, donesen je i zakon o zabrani učešća državljana BiH u ratovima u svijetu, zbog čega smatram da BiH u pogledu islamskog terora za sada drži sve konce u svojim rukama - naveo je Ivanić.