BIH

ZANATI Melka Muškić, što očima vidi, to prstima napravi

Jedna od rijetkih tkalja na području živiničkog kraja

S. MUMIĆ

29.3.2015

Melka Muškić iz Priluka kod Živinica jedna je od rijetkih žena u tom kraju koja umije tkati. Melka je iz Cerske kod Vlasenice, a 1995. godine izbjegla je na slobodnu teritoriju, u Živinice. Kaže da je nakon rata, zahvaljujući ovom hobiju, mogla nešto i zaraditi.

Spor proces

- Vještinu tkanja ćilima moje dvije sestre i ja naučile smo od majke. Svaki ćilim se izrađuje ručno i taj proces je prilično spor. Posao je precizan i težak, jer se najviše radi prstima. Za dizajn, dovoljno je da vidim sliku i ja ću izraditi takav ćilim. Osim ćilima, izrađujem i staze i sedžade. Posljednjih godina nisam tkala za prodaju, uglavnom to radim za svoje i za potrebe djece - objasnila nam je Melka.

cilim-melka

Ručno izrađeni ćilimi su dugotrajni

Za izradu jedne staze i ćilima potrebno je najmanje dvadeset dana. Njeno zdravlje baš i ne dozvoljava da bude aktivna kao prije. Ističe da niko nije pokazao interes za ovu vještinu.

- Niko neće da nauči, omladina pogotovo. Šteta je to, jer su ovako izrađeni ćilimi kvalitetni i mogu dugo trajati, a treba se i sačuvati tradicija - ističe Melka.

Nema zaliha

Ističe da mnogi koji čuju da se bavi tkanjem, misle da ona ima zalihe ćilima za prodaju, što nije tačno.

- Tek kada primim narudžbu, onda mogu početi tkati. Metar jedne ponjave košta 10 KM, dok ćilim, sedžade i staze koštaju od 100 KM i više, zavisno od dimenzija – kaže Melka Muškić.