BIH

BRATUNAC Durmići zbog regulacije korita Križevice ostali bez imanja

Nevolje četveročlane porodice iz naselja Džanići

S. SMAJLOVIĆ

29.3.2015

Porodica Muhamera Durmića (46) u bratunačkom naselju Džanići od povratka na svoje imanje 2000. godine suočava se s nemarnim odnosom općinske vlasti u Bratuncu jer je nakon majskih poplava na njihovim njivama nakon čišćenja ostao nagomilani nanos zemlje.

Otimačina imanja

Njihove dvije kuće, štale, vlastita hidrocentrala pored imanja na rijeci Križevici i nekoliko drugih pratećih objekata pred sam povratak Durmića opljačkani su i devastirani. Iako se zna ko je to uradio, do sada im niko nije nadoknadio štetu.
    
Nakon što su uz pomoć donatora i vlastitim sredstvima obnovili jednu kuću i štalu, uredili su plodno imanje i počeli ga redovno obrađivati. Muhamer je kupio nekoliko ovaca i danas njegovo stado broji 30 grla.

- Nekako se živjelo do prošlogodišnjih majskih poplava i početka regulacije rijeke Križevice kroz ovo naselje. Otad je počela prava otimačina i uništavanje mog imanja, što smatram nekom vrstom pritiska da ga napustim - kaže za „Dnevni avaz" Durmić i dodaje da se s tim ne može boriti jer je nemoćan i slijep.

Naglašava da je posljedice poplava na kući sanirao uz pomoć donatora, ali njegove zatrpane plodne oranice ne koristi već dva ljeta. Stoga stočnu hranu i povrće mora kupovati od 160 maraka, koliko njegova supruga Ibrima (48) prima za njegu iznemoglog lica. Od toga žive i njihov sin Mehmed (25), nezaposleni automehaničar, i snaha Munira (22), kozmetičarka bez posla.

- Kada su došli da uklanjaju posljedice majskih poplava, sav nanos su gomilali na mom imanju i ni do danas ga nisu uklonili. Zbog toga ne mogu da obrađujem svoje njive. Kada je počela regulacija korita Križevice, dobrovoljno sam ustupio dio svog imanja. Međutim, Općina je bez pitanja i naknade uzela koliko im treba. Postavili su betonsko korito i nasip metar od kuće i duž imanja - priča Muhamer.

Dobili obećanja

Durmići su se obraćali na sve općinske, entitetske i državne adrese, ali su dobivali samo lažna obećanja da će gomile nanosa od poplava biti uklonjene s njihovog zemljišta.

Uklonjeni nanosi

Muhamer ističe da ga je općinsko rukovodstvo upućivalo na UNDP, kazavši mu da je uklanjanje nanosa njihova obaveza. Međutim, iz UNDP-a su kazali da oni saniraju posljedice poplava u 11 općina u BiH, ali na tom spisku nema bratunačke.