GLOBUS

KRVAVI SUKOB U JEMENU Od početka intervencije Saudijske Arabije ubijeno više od 62 ljudi, 452 ranjeno!

Danas teško povrijeđeno najmanje devet osoba

(D. K.)

28.3.2015

Više od 62 osobe su ubijene, a 452 ranjene u južnoj jemenskoj luci Adenu od srijede, kada je počela intervencija Saudijske Arabije, izjavio je predstavnik ministarstva zdravstva.

U eksplozijama u najvećem gradskom skladištu streljiva danas je najmanje devet ljudi teško povrijeđeno.

Stanovnici Adena izvijestili su o žestokim sukobima između pripadnika pobunjeničke milicije Huta i većinski sunitskih plemenskih boraca na jugu zemlje, dok saudijski zračni napadi pokušavaju zaustaviti novu ofanzivu, te šiitske milicije na Aden s istoka.

Saudijske snage danas su iz zraka gađale bazu Hutija s raketama dugog dometa, prenio je Jutarnji.hr.

Vjeruje se da jemenska vojska ima oko 300 Scudova i većina je u rukama Huta i raspoređeni su duž granice sa Saudijskom Arabijom.

- Intervencija Rijada, koja predstavlja iznenađujući potez konzervativne monarhije poznatije po pokazivanju mišića na naftnim tržištima, nego po vojnoj snazi, trebala bi trajati mjesec dana, ali bi se mogla produžiti na pet ili šest mjeseci - rekao je jedan diplomatski izvor.

- Iz prijestolnice Sane, koja je pod kontrolom milicije Huta od septembra, evakuisano je više od sto uposlenika Ujedinjenih naroda - rekao je jedan izvor u UN-u. Uposlenici zračne luke su izjavili da su deseci drugih stranaca koji rade za međunarodne nafte kompanije i nevladine udruge također napustili Jemen. Desetine diplomata brodom su prebačene iz Adena do Džede, luke u Crvenom moru, javila je saudijska televizija.

Huti, koje podržava Iran, prisilili su predsjednika Abd-Rabu Mansura Hadija da pobjegne u Aden. Jemenski sunitski susjedi u Perzijskom zaljevu osudili su zauzimanje Sane i nazvali ga državnim udarom te podržali Hadija.

Očevici su izjavili da je konvoj Huta, u kojem su bila oklopna vozila, tenkovi i vojni kamioni, a koji se kretao obalnom cestom prema luci, napadnut borbenim avionima jutros prije zore, te da je niz vozila pogođen.

Na arapskom samitu u Šarm el-Šeiku Hadi je pozvao jemensku vojsku da štiti državne institucije i poštuje naređenja jemenskog "legitimnog vodstva".

Također je istaknuo regionalnu dimenziju sukoba, nazvaši Hute "iranskom marionetom".

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi je, otvarajući samit u Šarm el-Šeiku, ponovio svoju potporu osnivanju multinacionalnih arapskih snaga, istaknuvši da je regija suočena s terorističkim prijetnjama "bez presedana".

Glavni sekretar UN-a Ban Ki-moon rekao je arapskim čelnicima na samitu da je jedini način da se spriječi produženje sukoba u Jemenu pokretanje pregovora uz posredništvo UN-a.

- Pregovori uz posredništvo mog posebnog izaslanika Jamala Benomara i uz odobrenje Vijeća sigurnosti jedina su šansa za sprječavanje dugotrajnog sukoba - dodao je on.