GLOBUS

Putin: Palestinci imaju pravo na državu

Podrška ruskog predsjednika

Autor:(D. K.)

28.3.2015

- Palestinci imaju pravo da osnuju nezavisnu, održivu, teritorijalno povezanu državu sa glavnim gradom u istočnom Jerusalemu - rekao je predsjednik Rusije Vladimir Putin. On je to izjavio izražavajući dobrodošlicu šefovima država i vlada Arapske lige, učesnicima samita u egipatskom letovalištu Šarm el Šeiku.

"Rusija će nastaviti da doprinosi da se postigne taj cilj, djelujući preko bilateralnih kanala i multilateralnih tijela, uključujući četvorku bliskoistočnih mirovnih posrednika (SAD, Rusija, EU i UN)", navedeno je u dokumentu postavljenom na websiteu predsjednika Rusije, prenosi Tas.

Osim toga, generalni sekretar UN-a Ban Ki-mun istakao je na sastanku Arapske lige da su pregovori jedino sredstvo kojim bi se spriječio dugotrajni konflikt u Jemenu.

Međutim, saudijski kralj Salman je na tom skupu izjavio da vojna intervencija u Jemenu neće prestati dok ta zemlja ne bude stabilna i bezbjedna, prenosi AP.

Kampanja vazdušnih napada međunarodne koalicije, koju predvodi Saudijska Arabija, odgovor je na ofanzivu jemenskog šiitskog plemena Huta, koje podržava Iran.