BIH

Vlast mora slušati građane, a oni traže posao!

Afzal Kan, evropski parlamentarac, za "Avaz"

Amil DUČIĆ

28.3.2015

Poslanik Evropskog parlamenta i izvještač u sjeni za BiH u grupaciji socijalista i demokrata Afzal Kan u utorak će zajedno s drugim članovima Odbora Evropskog parlamenta za vanjske poslove razgovarati s novoimenovanim specijalnim predstavnikom EU u našoj državi Lars-Gunarom Vigemarkom (Lars-Gunnar Wigemark), uoči njegovog stupanja na dužnost u Delegaciji EU u Sarajevu.

Bit će ovo, praktično, prvo Vigemarkovo saslušanje u javnost prije nego što zvanično preuzme dužnost u Sarajevu. Kan nam je rekao da će biti zatvoreno za javnost te da prije sjednice Odbora ne može iznositi svoje mišljenje.

Nova vlast

U intervjuu za "Avaz", međutim, prokomentirao je aktuelni politički trenutak u BiH i najavu o formiranju vlasti na federalnom i državnom nivou.

- Proces formiranja vlasti jeste trajao skoro pola godine. Ono što EU u ovom momentu traži jeste da se konačno uspostavi vlast koja će funkcionirati. Jer, u obzir će se od sada samo uzimati pokazatelji, odnosno znakovi progresa. U konačnici, zato je i bilo potrebno da BiH urgentno dobije novu vlast. Građani BiH zaslužuje da nova vlast konačno počne s rješavanjem nagomilanih problema. Ne želimo da vidimo da BiH s novom vlašću ponovo kaska za drugima, odnosno da bude posljednja u regionu - kaže Kan.

U kojoj mjeri uopće možemo biti optimistični da će do progresa doći, uzme li se u obzir mukotrpan proces formiranja vlasti?

- Ja sam optimista i moram to biti. Promjene se, jednostavno, moraju desiti. O tome će ovisiti boljitak u životima građana. O tome će ovisiti kretanje vaše države naprijed. Vidimo da se progres dešava u regionu, pa zato želimo vidjeti progres i u BiH.

Nažalost, trenutno je dojam u javnosti da su lideri koji prave vlast ipak više zainteresirani za to koji će resor dobiti i koliko će moći dobiti u cijelom ovom procesu.

- Mislim da lideri u ovom trenutku zaista trebaju slušati zahtjeve građana. Zaboravljaju da su građani ti koji su omogućili da oni budu lideri, da budu u vlasti. Trebaju slušati javno mnijenje. Bio sam u BiH i vidio sam da građani traže promjene stanja u državi. Ljudi traže napredak, više radnih mjesta...

Volja većine

Ali, šta ako ne bude napretka, ako se bude gledao samo vlastiti interes? Hoće li EU u tom slučaju također podvući crtu?

- EU ne želi sebe dovesti u poziciju da pravi pritisak. To je nešto što treba biti u interesu BiH. To je sasvim jasno. Na kraju, vaše vodstvo usaglasilo se u Zajedničkoj izjavi da tako gleda na stvari. Ne smije se zanemariti većinska volja naroda i građana u BiH koji traže prosperitet.

Kako komentirate najavu evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana (Johannes Hahn) o milijardi eura za region te nizu sastanaka na najvišem nivou, koji će biti upriličeni radi uvezivanja regije sa EU?

- To je vrlo pozitivna stvar. Pa, to vam najbolje govori o posvećenosti EU vašoj državi i regiji. Istovremeno, to je ozbiljna šansa koja se ne smije propustiti. I od liderstva u BiH traži se jednaka posvećenost ovim pitanjima.

Pokrenuti sve s mrtve tačke

Kako treba posmatrati aktiviranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanje (SAA) za BiH? Jesmo li to uopće zaslužili?

- To je najbolja stvar koja se u ovom trenutku mogla desiti BiH. To je nešto što je željela EU, ali i BiH, i u obostranom je interesu da se stvari pokrenu s mrtve tačke.