BIH

Otvorena ribolovna sezona u Trebinju

Tradicionalno druženje u Lastvu

P. M.

28.3.2015

U Trebinju je danas zvanično otvorena ribolovna sezona na rijekama i jezerima kojima gazduje Sportsko ribolovno društvo "Trebinje".

Tradicionalno druženje upriličeno je pored ribarske kuće u Lastvi pored Trebinja, uz ribu sa roštilja, riblji paprikaš, a za one koji i ne vole baš riblje specijalitete bilo je i drugih specijaliteta sa roštilja.

ribari-3

Osim trebinjskih ribolovaca prisustvovali su i ribolovci iz Nikšića, Podgorice, Mostara, Jablanice, Dubrovnika....

Prema riječima Miće Ninića, sekretara Sprtskog ribolovnog društva,  poenta ovakvih okupljanja ribolovaca nije ulov, nego i druženje, mada danas ni ulov nije zanemarljiv.

- Možemo da se pohvalimo da nam je bogat riblji fond, da smo protekle godine izvršili poribljavanje oko 400 hiljada komada potočne i  kalifornijske pastrmk, a i ove godine smo ubacili već 170 hiljada komada pastrmke - reako je Ninić i dodao da je predhodnih godina na otvaranju sezone bilo upriličeno i paljenja mreža koje su uhvatili u krivolovu ali da to nije slučaj ove godine.

ribari-2

- Po zakonu zabranjeno je spaljivanje mreža. Imamo oduzetih mreža i one se nalaze u kancelariji u Trebinju. U velikoj mjeri smo stali u kraj krivolovu, ali bi svakako bolje bilo da imamo motorni čamac, kojim bi mogli brže da djelujemo -  istakao je Ninić i dodao da imaju oko 250 članova, do sada ali da se nadaju da će imati oko 350 članova, koliko je otprilike prosjek predhodnih godina.

Druženju trebinjskih ribara prisustvovalo  je i nekoliko dama ribolaovaca, a među njima i Dana Marić koja ima 82 godine i  najstariji je član SRD Trebinje.

- Iako više ne mogu da se bavim ribolovom, i zabacujem udicu,  ipak nisam mogla da propustim ovo druženje. Došla sam da pozdravim moje društvo i da im poželim sreću uz naš pozdrav. Bistro! - rekla je Marić.

ribari-1

Na druženju trebinjskih ribolovaca zatekli smo i Admira Šehića, sekretara Sportskog ribolovnog društva ”Glavatica” iz Jablanice.

- Ovdje smo prvi put i odazvali smo se na poziv prijatelja iz trebinja. Oni su nama dolazili protekle četiri godine, pa je red bio da se i mi odazovemo. Prijateljima u Trebinju smo donijeli i jedan mali simbolični poklon koji bi trebao da doprinese još boljem druženjučlanova naših klubova - rekao je Šehić.

Jedna od starijih ribolpvaca iz Trebinja je Milosav Nikolić koji nam je rekao da je ribolovac od malih nogu, a da najviše ribari u Lastvi, jer mu je tu ulov najbolji.

- Ulov je dans bio dobar, riba je dobro radila mada nam je smetao vjetar. Ulovio sam oko 5-6 kg ribe - kaže Nikolić.

Bilećki ribari su na ovo druženje donijeli soma, kog su ulovili u Bilećkom jezeru. Nisu htjeli da nam otkriju ko je tačno ulovio som, ali u svakom slučaju je dobro poslužio za riblju čorbu.