BIH

Kilogram paprika košta koliko i pileće meso

TRGOVINA Zašto je smanjena potražnja za voćem i povrćem

A. Nu.

28.3.2015

Ponuda voća i povrća na bh. gradskim tržnicama, uprkos lošoj godini, vrlo je dobra. Međutim, cijene gotovo svih proizvoda znatno su više nego prošle godine, što je rezultiralo slabijom prodajom. Naime, podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazali su da je vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na tržnicama manja za 16,1 posto u odnosu na februar 2014. godine.

Loša prodaja

To i ne iznenađuje jer su cijene ranog voća i povrća više nego paprene, pogotovo ako se u obzir uzme činjenica da je, primjera radi, kilogram paprika pet maraka, isto koliko košta i kilograma piletine.

Prodavači ističu da je to i razlog smanjene potražnje za voćem i povrćem, ali dodaju da oni nude kvalitet, za razliku od, kako kažu, mnogih prodavnica u gradu. Trgovkinja Jasmina Kljajić ističe da ne pamti kad je prodaja voća i povrća bila lošija.

- Ljudi, jednostavno, nemaju novca. Tek kad dođe maj, cijene padaju, pa se na tržnici može vidjeti nešto više kupaca - kazala nam je Kljajić.

Ekonomski analitičari smatraju da je smanjena prodaja bila i očekivana, a glavni razlog vide u praznim novčanicima građana, koji sve više kupuju na grame i komad. Također ističu da se ne može ni predvidjeti koliko će tokom narednog perioda građani BiH morati izdvojiti za prosječnu potrošačku korpu, budući da cijene rastu iz dana u dan.

Predsjednik Udruženja potrošača KS Hakija Porobić, diplomirani inžinjer prehrambene tehnologije, u izjavi za "Avaz" kazao je da je trenutno na sceni prvi val visokih cijena.  

Surova statistika

Istakao je i da su statistike o padu prodaje i sve lošije kupovne moći građana, nažalost, tačne.

- Kupcima i građanima se ne piše dobro. Cijene sve više variraju i odstupaju od onih koje smo imali ranijih godina na tržnicama. Građanima je teško odgovoriti na ova poskupljenja i nisam siguran hoće li to moći ubuduće pratiti, jer plaće se ne povećavaju, penzije su minimalne, a hrana sve skuplja - kazao je Porobić.